21 mai 2024
Chisinau
Economie

De la furtună la liniște. Inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%.

Loading
Economie De la furtună la liniște. Inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%.
De la furtună la liniște. Inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%.
agroexpert.md

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a afirmat într-un interviu acordat postului Radio France Internationale că este încrezătoare în faptul că inflația va continua să scadă în Republica Moldova și în acest an. Dragu a subliniat că indicele inflației s-a redus cu aproximativ 30% într-un interval de un an și jumătate, marcând o tendință de descreștere semnificativă.

Potrivit declarațiilor sale, un factor major care a contribuit la această reducere semnificativă a inflației a fost intervenția în piața de energie. Republica Moldova se confrunta cu o dependență considerabilă de gazul rusesc, iar criza energetică declanșată de războiul din regiune a avut un impact major asupra prețurilor. Cu toate acestea, sprijinul acordat de Uniunea Europeană, a permis Republicii Moldova să se conecteze la rețelele de energie electrică și gaze naturale ale UE, reducând astfel dependența de gazul rusesc aproape la zero. În plus, măsurile guvernamentale de reducere a facturilor la gaze și energie electrică, în special pentru categoriile vulnerabile de populație, au contribuit la atenuarea presiunii inflaționiste.

În ceea ce privește obiectivul de inflație pentru anul 2024, care este de 5%, Anca Dragu este optimistă că acesta poate fi realizat. Ea a explicat că acest obiectiv este în concordanță cu potențialul de creștere economică a țării și că, în ciuda fluctuațiilor posibile, prognoza de bază indică menținerea inflației sub pragul de 5% în acest an.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand