21 iulie 2024
Chisinau
Social

De ce cel mai harnic popor trăiește în cea mai săracă țară din Europa

Loading
Social De ce cel mai harnic popor trăiește în cea mai săracă țară din Europa
De ce cel mai harnic popor trăiește în cea mai săracă țară din Europa

moldova

 

Afirmația precum că Re­publica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, pe care ne-o insuflă făcătorii de studii de nivel inter-național, a devenit deja em­blematică atât pentru bieții țărani care trag sapa, cât și pentru marii demnitari care își rod asiduu pantalonii în fotoliile din sediile Guver­nului, Parlamentului, din alte instituții de stat.

 

Conștient sau inconștient, moldovenii au început să creadă în acest lucru, ba mai mult, uneori ai senzația că ei se și mândresc cu stigmatul săracului pe care îl poartă pe cel mai vizibil loc, adică pe frunte. Uitați-vă atent la fruntea moldoveanului și veți vedea cum se luminează ca un răsărit de soare atunci când află despre un nou stu­diu prezentat de experți, în care se confirmă că Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Mă întreb de unde atâta toleranță la moldoveni, încât se împacă cu acest cali­ficativ. Oare să se fi cuibărit sărăcia atât de adânc în min­tea lor, încât pentru nimic în lume nu pot scăpa de ea?

Poate a venit timpul să nu ne mai credem săraci și să scăpăm din ghearele acestei rușini. Poate a venit timpul să nu mai aplecăm capul, așteptând să ne jelească eu­ropenii și americanii, spe­rând ca ei să ne construiască drumuri, să ne repare școlile și grădinițele, să readucă la viață miile de hectare de pământ  care, din cauza neglijenței noastre, au ajuns în paragină. Să ne înmoaie posmagii… Ce mai vorbă, ne complăcem în a ne spune că, la cel sărac, nici boii nu trag, dar uităm că Sărăcia este soră mai mare a lene­viei.

Se mai știe că omul sărac se împacă de minune cu mizeria, cu fap­tul că nu poate să îi dea copilului său o educație aleasă. Pe cel sărac situația îl obligă  să se umilească, să tragă în jug de dimineață până noaptea pentru aleșii acestei societăți  care îl exploatează, îl distrug, îl dispreţuiesc.

Astăzi suntem nevoiți să constatăm că Moldova este o țară frumoa­să, cu oameni extraordinari, dar care, cu regret, au un mare handicap – acceptă cu supușenie să trăiască în cea mai săracă țară din Europa. Și acest virus parcă s-a înrădăcinat  în mintea lor și nu pot scăpa de el. Sau poate moldovenii s-au împrietenit cu sărăcia pe vecie? Oare aceasta să fie crucea noastră?

În dorința de a-i convinge pe moldoveni să lupte cu sărăcia, să scape de ea și să încerce să facă ceva spre binele lor și al copiilor, le propun să citească un material semnat de un chinez care a ajuns unul dintre miliardarii Planetei. Și asta datorită faptului că, într-o bună zi, chinezul a hotărât ferm să scape de stigmatul săracului. S-ar părea că autorul se adresează chinezilor, dar am certitudinea că sfaturile sale ar fi mai de folos nouă, moldovenilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • artur
    01.08.2016

    Nu mai suntem chiar atît de săraci: cheltuim enorm la sărbătorile vinului, berii, a bostanului, a mărului, a plăcintei, a mămăligăi… O ținem numai în petreceri

Citește și
slot thailand