19 iulie 2024
Chisinau
Auto

Cutie automată vs. cutie manuală, avantaje şi dezavantaje

Loading
Auto Cutie automată vs. cutie manuală, avantaje şi dezavantaje
Cutie automată vs. cutie manuală, avantaje şi dezavantaje
auto-manual-automat

Colaj: vocea.md

Cutiile automate nu au fost prea populare, dar odată cu creşte­rea nivelului de trai şi cu uşurarea acce­sului la modele mai premium, acestea au început să câştige teren important pe piaţa auto. Atât de important încât naşte dispute între pasio­naţii lumii automobi­listice. Mai jos, vom încerca să redăm câ­teva din avantajele şi dezavantajele fiecăre­ia din cele două tipuri de cutii de viteze.

 

 

CUTIA AUTOMATĂ

 

Avantaje: confort ri­dicat (fizic şi intelectual) în oraşele aglomerate ne­fiind necesară schimbarea treptelor la fiecare oprire; uşurarea şofatului în oraşşi la drum lung prin faptul că întotdeauna ai o mână liberă la dispoziţie; măreş­te puterea de concentrare în trafic (recomandat în mare parte şoferiţelor, cu riscul de a părea miso­gin – a nu se interpreta că nu există şoferi bărbaţi slabi).

 

Dezavantaje: repara­ţii scumpe în caz de defec­ţiune; consum mai mare de carburant; riscul apa­riţiei zvâcnirilor la schim­barea treptelor; riscul apariţiei lipsei de corelare la schimbarea treptelor; frâna de motor nu este la fel de eficientă ca în cazul cutiilor de viteze manual; în cazul pasionaţilor, lipsa bucuriei pe care o oferă şofatul (nu uitaţi, am ex­clus maşinile sport!); în caz de defecţiune, necesi­tatea de a fi schimbate în totalitate.

 

CUTIA MANUALĂ

 

Avantaje: sentimen­tul de control asupra maşinii; frână de motor mai eficientă; reglarea consu­mului după bunul plac; plăcere în conducere pen­tru pasionaţi; oferă po­sibilitatea de a exploata optim puterea motorului; dezvoltarea aptitudinilor de şofer (unul ce a folosit doar manuală se va adapta uşor la automată, invers, mult mai greu); durabi­litate mai mare (avantaj anulat în comparaţie cu ultimele generaţii de cutii automate).

 

Dezavantaje: obo­seală fizică şi, după caz, psihică; la oră de vârf pot apărea dureri asupra pi­ciorului stâng cu care se apasă ambreiajul; necesi­tatea unei atenţii sporite; riscul de a selecta treapta greşită; riscul de defec­ţiune prin nefinalizarea repetată a procesului de apăsare a ambreiajului.

 

CONCLUZII

 

Argumentele pro şi contra pentru cele 2 ca­tegorii se pot găsi lesne, cum de altfel s-a demon­strat şi mai sus, care sunt avantajele şi dezavanta­jele fiecăreia dintre aces­tea. Credem însă, cu tărie că alegerea ţine mai mult de percepţia senzorială a fiecărui conducător auto în parte, o chestiune lega­tă de stilul de condus, de obişnuinţă şi de exploata­rea vehiculului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand