24 October 2024
Chisinau
Social

Cursanții Școlii Sindicale din Moldova, ambasadori ai CNSM în teritoriu

Loading
Social Cursanții Școlii Sindicale din Moldova, ambasadori ai CNSM în teritoriu
Cursanții Școlii Sindicale din Moldova, ambasadori ai CNSM în teritoriu
Vocea poporului

În perioada 4-6 septembrie, la Chișinău a avut loc sesiunea a 4-a a Școlii Sindicale din Moldova. În cadrul evenimentului, mai mulți tineri au fost instruiți despre rolul sindicate­lor în procesul de aderare la UE, mecanisme și instrumente de promovare a imaginii sin­dicale, activitatea Comisiei de Femei și Co­misiei de Tineret a CNSM, despre liderism sindical.

Tudor Malai, specialist în relații publice la SA  „RED–Nord”, membru de sindicat, spune că este unul dintre cei mai tineri sindicaliști de la întreprindere. Are 23 de ani și a aderat la sindicate chiar din primele zile de muncă la companie. Un proiect interesant și inedit a prezentat Tudor în cadrul Școlii Sindicale.

 

Acum 10 ani, a fost conștientizată importanța și necesitatea de a instrui, de a dezvolta mișcarea sindicală

 

„Vreau să procur o bandă de alergat pen­tru grupul de dispecerat central din cadrul întreprinderii. Cum am ajuns la această idee? Am identificat o problemă – sedentarismul, stilul de viață pe scaun. Noi toți lucrăm opt ore în oficiu, stăm uneori și mai mult. Dar angajații din cadrul grupului dispecerat cen­tral lucrează câte 12 ore noaptea. De multe ori am auzit de la colegi că suferă de dureri de spate și preferă să plece acasă pe jos, câțiva kilometri, decât să ia transportul pu­blic sau să se deplaseze cu propria mașină. Am notat aceste doleanțe, apoi am mers cu ele la director și la liderul sindical de la întreprindere. Am avut susținerea ambelor părți. Am primit deja finanțare din partea organizației sindicale de la companie și, în cel mai scurt timp, urmează să procur banda de alergat”, a detaliat Tudor Malai pentru zi­arul „Vocea poporului”.

Pe lângă aceasta, organizația sindicală primară de la SA „RED-Nord” mai realizea­ză un proiect. „Este unul mult mai costisitor. Ne propunem să amenajăm o sală de recre­ere, cu echipamente care permit a efectua eforturi fizice minime la locul de muncă. Vor fi instalate mese de tenis, table de șah și de joc de dame, vor fi instalate și scaune moi, iar pe fundal va răsuna o muzică plăcută. Atunci când se vor simți obosiți sau vor avea timp liber, angajații vor putea să-și refacă forțele în această sală de recreere”, a preci­zat Tudor Malai.

În prezent, SA „RED–Nord” are peste 1500 de salariați, dintre care peste 1300 sunt membri de sindicat. „Prin această co­laborare dintre sindicate și companie, dorim să atragem 100% dintre salariați în sindica­te”, a menționat Tudor Malai. Organizația sindicală din cadrul SA „RED–Nord” este afi­liată la Federația Sindicală „Sindenergo”.

Pentru o productivitate mai mare la locul de muncă

Un alt proiect care a trezit interesul participanților la Școala Sindicală are drept obiectiv de a împăca viața de familie cu cea profesională. La etajul 5 al Casei Sindicatelor va fi amenajat un spațiu în care copiii mem­brilor de sindicat vor putea să se joace sau să învețe ceva util în timpul în care părinții lor sunt la muncă, iar picii sunt în vacanță.

„Vrem să ajutăm părinții să găsească acel echilibru dintre viața de familie și viața profesională, ceea ce va conduce la un ran­dament sporit al muncii. Ne propunem să promovăm Convenția nr.156 a Organizației Internaționale a Muncii, care prevede aceas­tă conciliere dintre viața de familie și cea profesională. Acest spațiu va putea găzdui copiii membrilor de sindicat începând cu fi­nele anului curent”, a detaliat Ina Ionașcu, consilier superior în Departamentul relații internaționale, mass-media și tehnologii informaționale din cadrul CNSM. Potrivit Inei Ionașcu, astfel de încăperi pentru copii au fost deja amenajate în clădirea Ministe­rului Muncii și Protecției Sociale, dar și în cadrul unei companii de telefonie mobilă.

Nina Micu, membră de sindicat în ca­drul „47 th Paralel” SRL, care este afilia­tă la Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Alimentație Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS”, a pre­zentat în cadrul Școlii Sindicale un proiect de recrutare a membrilor de sindicat la lo­cul de muncă. Compania are în total 18 fi­liale. Nina Micu susține că recrutarea noilor membri de sindicat este dificilă, întrucât la întreprindere există o fluctuație mare de cadre. Mulți dintre angajați așteaptă salarii mai mari, întrucât sunt obligați să îndepli­nească mai multe procese. Astfel, o bună parte dintre salariații companiei vin la muncă în Chișinău din sate care se află în apropiere de capitală. Ca să salveze situația, Nina negociază cu angajatorul și îi propune să le ofere salariaților mai multe facilități și garanții sociale. De exemplu, premii bănești cu ocazia zilei de naștere a salariatului.

Cerere sporită pentru Școala Sindicală

Prezent la Școala Sindicală, Igor Zubcu,președintele CNSM, a menționat că organizația pe care o conduce  investește în instruirea membrilor de sindicat, pentru a asigura o continuitate a mișcării sindicale. „Posibil, unii dintre cursanți vor da roade imediat, adică vor prelua anumite funcții de conducere în organizații sindicale sau vor fi avansați în alte funcții în cadrul întreprinde­rii, al instituției în care își desfășoară activita­tea”, a subliniat liderul sindical.

Igor Zubcu a ținut să menționeze că do­ritori de a se înscrie la Școala Sindicală sunt mult mai mulți decât cei care deja o frecven­tează, iar această cerere sporită se datorea­ză și calității, metodelor diverse de predare. Potrivit președintelui CNSM, salariații au nevoie de sindicate, iar cursanții Școlii Sin­dicale au misiunea de a transmite cunoștin-țele pe care le-au obținut și altor colegi de-ai lor, mai ales celor care stau la dubii sa ade­re sau nu la sindicate. În prezent, 40 la sută dintre salariații din Republica Moldova sunt membri de sindicat, iar obiectivul CNSM este de a dubla acest indicator.

„Atunci când discută cu angajații, liderii de sindicat trebuie să asculte și să țină cont de nevoile lor și să aplice cele mai bune soluții pentru problemele membrilor de sindicat. Prioritățile lor trebuie să devină prioritatea noastră”, a atenționat Igor Zubcu.

Președintele CNSM a adăugat că liderii sindicali nu trebuie doar să aștepte ca mem­brii de sindicat să vină la ei, dar și ca liderii de sindicat să meargă să discute cu salariații la locul de muncă.

„Persoanele care nu au aderat încă la sindicate trebuie să vadă că sindicatele nu înseamnă doar bilete de tratament balneo-sanatorial, dar și apărarea drepturilor și a intereselor membrilor de sindicat, negocie­rea convențiilor și a contractelor colective de muncă. Eu văd în cursanții Școlii Sindicale și niște ambasadori ai mișcării sindicale”, a mai spus Igor Zubcu.

La rândul său, Sergiu Sainciuc, vice-președinte al CNSM, a menționat că Școala Sindicală a început în Republica Moldova acum 10 ani, adică atunci a fost conștienti-zată importanța și necesitatea de a instrui, de a dezvolta mișcarea sindicală din Moldo­va, de a motiva mai mulți angajați să devină membri de sindicat.

„În 2022, Uniunea Europeană a adoptat o directivă privind salariile minime adec-vate, dar a doua parte a acestei directive prevede un obiectiv de a asigura cu ne­gocieri colective 80 la sută dintre salariați. Cursanții Școlii Sindicale sunt printre cei care vor face ca tot mai mulți angajați dă devină și membri de sindicat. Vor fi și acțiuni de sti­mulare a angajatorilor și a salariaților, astfel ca în 4-5 ani să fie cuprinși de negocieri co­lective 80 la sută dintre salariați”, a relevat Sergiu Sainciuc

 

Un număr record de cursanți

Solicitată de ziarul „Vocea Poporului”, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a subli­niat că actuala ediție a Școlii Sindicale din Republica Moldova a reunit un număr mult mai mare de participanți, în comparație cu edițiile anterioare.

„La actuala ediție sunt proiecte foarte in­teresante, combinate. Dacă anterior proiec-tele erau concentrate fie pe securita­tea și sănătatea la locul de muncă, fie pe îmbunătățirea condițiilor de muncă, de data aceasta avem proiecte care nu sunt de sim­plă informare, dar proiecte de informare cu recrutare, care au drept rezultat noi membri de sindicat. Se vede deja și o maturitate a mentorilor, dar și a celor care au fost delegați la proiect. Concursul a fost unul foarte dur și foarte mare. Inițial, proiectul a fost pre­conizat pentru 25 de cursanți, iar acum are 32 de absolvenți. Un alt moment im­portant este că proiectele prezentate la Școala Sindicală care vor fi implementate la o anumită instituție vor fi realizate ulterior de federațiile de ramură și la alte instituții din domeniu. Și asta bucură”, a ținut să menționeze Lilia Franț.

Școala Sindicală a ajutat-o pe Olga Șișkova nu doar să își îmbogățească cuno-ștințele în materie de legislație și de pro-tecție socială, dar și să avanseze în funcție. Ea este absolventă a ediției din anul 2018 a Școlii Sindicale. Dacă la acel moment Olga era doar membră a Comisiei de Tineret a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din In­dustria Chimică și Resurse Energetice, în prezent ea exercită și funcția de președintă a organizației sindicale din cadrul „Gagauz-Gaz”.

„Un lider sindical trebuie să fie bine in­format, competent, iar Școala Sindicală are un aport enorm în acest sens”, a spus Olga Șișkova, care a fost prezentă în calitate de oaspete la actuala ediție a Școlii Sindicale.

Pe parcursul anului curent, în cadrul a patru sesiuni de instruire, cei 32 de cursanți, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, au fost instruiți în domenii pre­cum protecția juridică și social-economică a salariaților, parteneriat social, securitatea socială, gestionarea unei organizații sindica­le de succes.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand