11 October 2024
Chisinau
Social

Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor

Loading
Social Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor
Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor
sindicate-romania

Foto: gandul.info

 

România

Guvernul propune majorarea salariului minim din mai, sindicatele se opun

 

Reprezentanţii Guvernului român au propus, la finele anului 2015, în discuţiile din Consiliul Naţional Tri­partit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai 2016, motivând că este necesar un studiu de impact. Însă sindicatele se opun, a declarat pentru Mediafax liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

El a mai spus că dacă salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie, cel mai probabil din 15 ianuarie vor fi miş­cări de stradă, precizând că Guvernul nu are nici o justificare pentru a menţine o discri­minare între sectorul economic şi cel buge­tar.

Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei (circa 6.000 de lei moldovenești), începând de la 1 mai 2016, motivând că este necesar un studiu care să analizeze impactul pe diferi­te judeţe sau anumite sectoare de activitate care să poată să absoarbă creşterea de 150 de lei a salariului minim.

„Din acest punct de vedere, mişcarea sin­dicală a spus clar că nu este de acord pentru că nu există nici o justificare, pentru că de­cizia se ia acum, adică azi-mâine şi, practic, odată decizia luată, studiul nu are nici un efect asupra problemei salariului minim, poate avea asupra măsurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activita­te, asupra politicii fiscale, legate de locul de muncă, asupra instrumentelor legate de programe europene, care să ajute zonele sau sectoarele în dificultate. Dar, de fapt, nu există nici o argumentaţie logică legată de existenţa acestui studiu, după ce decizia oricum pe salariul minim este luată”, a pre­cizat Hossu.

Liderul sindical a precizat că propunerea reprezentanţilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016, nu poate fi acceptată de sindicate.

 

Rusia

Poșta și sindicatele au semnat un nou contract colectiv

 

„Poșta Rusiei” a extins garanțiile sociale pentru an-gajații săi în cadrul noului Contract colectiv de muncă pentru perioada 2016-2018. Documentul a fost semnat de către Dmitri Strașnov, di­rector general al întreprin­derii Poșta Rusiei, și Anatoli Nazeikin, președintele Sin­dicatului lucrătorilor poștali din Rusia.

Întreprinderea „Poșta Rusiei” menține în vigoare toate facilitățile sociale existente și continuă să sporească nivelul de protecție so­cială a salariaților. Astfel, din 1 ianuarie 2016, întreprinderea ma­jorează suma ajutorului material oferit angajaților ajunși în dificul­tate, dar și celor care au nevoie urgent de un tratament costisitor. De asemenea, au fost introduse noi direcții de …

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului „Vocea Poporului”! Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpress SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand