20 iulie 2024
Chisinau
Social

Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor

Loading
Social Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor
Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor
medici-englezi

Foto: mariustuca.ro

 

Șefii colegiilor medicale le-au solicitat medicilor englezi să renunțe la grevă

 

Șefii a 22 de colegii și facultăți me­dicale din Anglia au făcut un apel către Guvern și personalul medi­cal inferior, solicitându-le acestora să reia negocierile. Greva genera­lă a personalului medical inferior din Anglia ar putea afecta pacienții și trebuie să fie suspendată, au anunțat reprezentanții instituțiilor de învățământ cu profil medical.

 

Autorii apelului roagă părțile în conflict „să facă un pas în urmă de la marginea pră­pastiei” și să revină la negocieri. Tot ei pre­supun că Guvernul ar trebui să se abțină de la impunerea unui contract de muncă liti­gios.

„Noi considerăm foarte important să depășim acest blocaj și să obținem progrese în soluționarea acestei confruntări extrem de destructive, spre binele tuturor părților interesate ale Serviciului Național de Sănă­tate (National Health Service – NHS), în special, pentru pacienții și stagiarii noștri”, citează BBC declarația Academiei Colegiilor medicale regale (Academy of Medical Royal Colleges).

Greva generală a personalului medical inferior este planificată pentru 26 și 27 aprilie. În premieră, medicii nu vor oferi servicii medicale de urgență și de terapie in­tensivă în timpul grevei. Anterior, în cadrul acţiunilor de protest, lucrătorii medicali au renunţat la prestarea unor astfel de servicii ca asistenţa de rutină, examenele medicale şi intervenţiile planificate.

În aceste cazuri, pentru asigurarea ajutorului medical de urgenţă, ar fi trebuit să fie redirecţionaţi medici consul­tanţi din alte secţii medicale, lucru care ar putea genera un colaps al sistemului de acor­dare a asistenţei medicale standard. Asistenții medicali se pronunţă împotriva noilor contracte de muncă în An­glia, care presupun o mărire de salariu, dar anulează în mare parte suplimentele pentru muncă în zilele de odihnă, de sărbătoare sau ore peste program. Guvernul încearcă în acest mod să transfere funcţionarea sis­temului naţional de sănătate (NHS) în regi­mul 24/7.

Termenul „junior doctors” este folosit pentru 

denumirea absolvenţilor şcolilor medicale, care fac rezidenţiatul în structu­ra NHS, dar şi medicilor cu o experienţă de muncă de mai puţin de zece ani. Totodată, aceşti medici pot fi şefi de brigăzi medicale, efectua intervenţii medicale şi lua decizii de importanţă vitală pentru pacienţi. În Anglia sunt peste 55 de mii de „medici juniori”, e vorba de circa o treime din numărul total de cadre medicale.

 

newstatesman.com

 

 

Peste 1 mln. de persoane au manifestat împotriva reformelor în domeniul muncii din Franța

 

La mitingurile ample de protest desfășurare în Franța împotriva proiectu­lui elaborat de Guvern, ce ține de reformarea legislației muncii, au participat peste 1 mln. de persoaneîn toată țara. Aceste date au fost anunțate după demon-strații de către unul dintre cele mai mari sindicate, Confederația Generală a Muncii, care a fost și coor­ganizatorul protestelor.

 

Potrivit Confederației Gene­rale a Muncii, circa 1,2 mln. de persoane au ieșit în Franța în stradă pentru a-și exprima dez­acordul cu acțiunile Guvernului. Mișcarea de protest a cuprins peste 250 de localități urbane din țară. În plus, cei de la sindicate au constatat că „mii de întreprin­deri și-au întrerupt activitatea”, declarând joia trecut grevă.

Reprezentanții organelor de drept vin cu cifre mai modeste. Potrivit aprecierilor prefecturii de poliție din Paris, doar în ca­pitală, la marșul de protest au participat „circa 28 de mii de persoane”. Cifre comparabile au fost anunțate și de comisariatele de poliție din alte orașe mari din țară.

Mitingurile și marșurile din Paris și din mai multe mari orașe din Franța, la care tinerii au par­ticipat activ, au fost însoțite de numeroase incidente și violențe între demonstranți și forțele de poliție. Astfel, în capitală, mani­festanţii au ars pe străzi obiecte de pirotehnie şi au încercat să arunce în oamenii legii cu obiecte grele, poliţia răspunzând cu gaze lacrimogene. În urma ciocnirilor, circa douăzeci persoane au fost reţinute, aproximativ 20 de poli­ţişti fiind răniţi uşor.

Acţiunile de protest au avut loc la îndemnul a trei cele mai mari sindicate din ţară. Proiectul de reformă, propus de ministrul Muncii din Franţa, Myriam El Khomri, şi orientat spre com­baterea şomajului, a trezit critici dure în Franţa. Proiectul de lege prevede, printre altele, dreptul patronilor de a majora ziua de muncă a angajaţilor (până la 60 ore pe săptămână inclusiv), redu­cerea suplimentelor pentru mun­ca prestată în afara orelor de ser­viciu. Proiectul mai presupune şi liberalizarea substanţială a pieţei muncii,  simplificarea procesului de angajare şi eliberare din func­ţie a angajaţilor.

Activiştii sindicali subliniază că această acţiune la scară naţională nu va fi ultima. Acţiunile de pro­test, sunt siguri ei, doar îşi măresc turaţia şi vor continua până guver­nul nu va renunţa la reforma sa.

 

adevarulfinanciar.ro

 

Premierul belgian speră la un acord cu sindicatele polițiștilor

 

Charles Michel, premierul Belgiei, a declarat că înțelege bine solicitările polițiștilor din Aeroportul Internațio-nal Bruxelles, care insistă asupra aplicării unor măsuri suplimentare de securitate pe teritoriul terminalului.

 

„Premierul a spus că-i înțelege pe polițiști. Potrivit afirmațiilor sale, securitatea pasagerilor, dar și a personalului, trebuie să fie ga­rantate. Totodată, premierul spe­ră la un acord cât mai grabnic cu polițiștii”, notează RTBF.

Sindicatele polițiștilor care sunt de gardă în aeroportul din Bruxel­les au decis să recurgă la grevă din cauza că nu au reușit să ajungă la un acord cu autoritățile privind măsurile necesare de securitate. În special, polițiștii insistă asu­pra verificării tuturor vizitatorilor aeroportului înainte că aceștia să ajungă în ter­minalul provizoriu. De asemenea, polițiștii mai cer ca automobilele să aibă interdicție de a se apropia cu mai mult de 100 de metri de intrarea în terminal.

Potrivit reprezentantului companiei de ad­ministrare a aeroportu-lui, greva poliţiştilor nu va permite reluarea de­servirii curselor de pasageri, anu­late din momentul atacurilor tero­riste din  22 martie.

Administraţia aeroportului nu participă la negocierile cu sindica­tele. De acest lucru se ocupă con­ducerea poliţiei şi sindicatele.

Totodată, reprezentantul aero­portului a menţionat că, în pofida disponibilităţii tehnice a termina­lului de a-şi relua activitatea, ad­ministraţia continuă să aştepte de­cizia autorităţilor federale privind data reluării zborurilor.

Două explozii au răsunat în aeroportul din Bruxelles în dimi­neaţa zilei de 22 martie. Cea de-a treia explozie a avut loc puţin mai târziu în vagonul metroului la sta­ţia „Malbec”. În urma atacurilor teroriste, realizate de trei terorişti sinucigaşi, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte aproximativ 340 fiind rănite.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand