13 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Cum să pregătim maşina pentru plecarea în concediu?

Loading
Auto Cum să pregătim maşina pentru plecarea în concediu?
Cum să pregătim maşina pentru plecarea în concediu?
automobilul-in-concediu

Foto: theguardian.com

În momentul în care pleci în concediu, ma­şina trebuie să îţi ofe­re siguranţă şi să nu îţi facă nici o problemă. O defecţiune sau o neregu­lă îţi pot da peste cap un concediu. Iată ce trebuie să verifici pentru a evita câteva din probleme.

 

 

Nivelul uleiului

 

Atunci când se aprinde becul de avertizare, de obi­cei este prea târziu. Înainte de a pleca în călătorie veri­fică nivelul uleiului şi com­pletează dacă este nevoie.

 

Lichidul de răcire

 

Atunci când nivelul li­chidului de răcire scade, temperatura motorului creşte rapid, ducând la ar­derea garniturii de chiula­să. Pentru a preveni acest lucru asigură-te că lichidul este la nivelul optim în va­sul de expansiune, eventu­al completează respectând instrucţiunile producăto­rului.

 

Presiunea în pneuri

 

Verifică presiunea dimi­neaţa la rece şi umflă roţile în funcţie de sarcină, după indicaţiile producătorului. Pneurile insuficient um­flate determină creşterea consumului de combusti-bil şi afectează ţinuta de drum a maşinii.

 

Trusa de prim ajutor

 

Siguranţa înainte de toate: verifică trusa de prim ajutor, care trebuie să fie completă şi în termenul de valabilitate.

 

Sistemul de frânare

 

Nivelul lichidului de frâ­nă este insuficient? Acest fapt se poate datora uzurii plăcuţelor de frână sau, în cazurile mai grave, scur­gerilor. Verificați sistemul de frânare într-un service înainte de plecarea în con­cediu.

 

Luminile

 

Verifică funcţionarea farurilor şi a luminilor de staţionare atât în faţă, cât şi în spate. Nu uita sem­nalizatoarele şi stopurile de frână (le poţi verifica parcând cu spatele în faţa unei vitrine). Pune în tor­pedo un set de siguranţe şi becuri de rezervă, pentru orice eventualitate.

 

Revizia tehnică

 

Apropierea reviziei pe­riodice coincide cu peri­oada concediului? Cel mai bine este să o faci înainte de plecare, chiar dacă nu ai parcurs încă numărul de kilometri necesari.

 

Echipamente

 

Pe lângă trusa de prim ajutor, stingătorul şi tri­unghiul reflectorizant, din portbagaj nu trebuie să lip­sească roata de rezervă şi cricul (sau un kit de repa­raţie), mănuşi şi o trusă de scule. Nu întotdeauna gă­seşti pe cineva să te ajute.

 

Deşi acestea sunt lucruri care par foarte simple, dacă ele sunt în ordine, în con­cediu vă pot scuti de foarte multe neplăceri, timp pier­dut sau cheltuieli neprevă­zute. Un minim de atenţie acordat maşinii înainte de plecarea în concediu vă poate ţine departe de pro­bleme nedorite.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand