22 iulie 2024
Chisinau
Auto

Cum să conduci în siguranță pe timp de vară

Loading
Auto Cum să conduci în siguranță pe timp de vară
Cum să conduci în siguranță pe timp de vară

 

 

vara-cu-automobilul

Foto: dfwdriveyourdream.com

Temperaturile mari din impul verii, precum și rutele de va-canță aglomerate, pun presiuni atât pe șofer, cât și pe mașină. Cu un pic de planificare, ai putea reduce riscul unei defecțiuni și să îți menții nivelul de stres la minimum.

 

Temperaturile ridicate agravează orice mică pro­blemă a cauciucurilor. Dacă acestea nu sunt umflate co­rect, acest lucru dăunează și mai mult, deoarece cau­zează frecare și generează mai multă căldură, lucru care poate deveni periculos pentru punctele deja slabe ale pneurilor, cauzând pe­nele de cauciuc sau chiar explozia acestora.

 

Supraîncălzirea

 

Temperaturile mari pot crea probleme la sistemul de răcire al mașinii. Nive­lul scăzut de apă, furtunuri crăpate și ventilatoarele stricate pot cauza supraîn­călzirea mașinii.

 

Nivelul lichidului de răcire

 

Ai grijă la petele umede sau albe care pot să apară pe furtunurile de răcire.

Verifică ventilatorul ma­nevrând mașina la o tem­peratură normală și lăsând motorul să meargă pentru 5-10 minute – sistemul de răcire ar trebui să porneas­că imediat.

 

Pietrișul

 

Criblarea suprafeței de drum – acoperirea cu gu­dron – ajută la menținerea drumului și îmbunătățește rezistența la antiderapare, dar e și o cauză comună a spargerii oglinzilor, parbri­zelor și zgârierea suprafeței vopsite a acestora. Păs­trează distanța și condu în limitele legale de viteză pentru a reduce pericolul de avariere a mașinii.

 

Oboseala

 

Aerul curat, câteva exerciții de întindere a mușchilor sau radioul dat mai tare te pot ajuta pen­tru scurt timp, dar aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum: pauzele a câte 20 de minute, la fi­ecare 3 ore de condus. Evi­tă alcoolul şi mâncărurile grele înainte de a conduce.

 

Reflecția solară

 

Reflecția solară poate fi cauza multor accidente, mai ales când cerul e senin, în zorii zilei sau la asfințit. Ține la îndemână o pe­reche de ochelari curați și fără zgârieturi. Curăță parbrizul periodic, pe dinăuntru și pe dinafară, pentru a scăpa de pete, care pot reflecta lumina și îți pot afecta vederea. În-locuiește ștergătoarele ve-chi sau stricate pentru a-ți îmbunătăți vederea.

 

Focul

 

Acostamentele de drum și șanțurile pot deveni foar­te uscate în timpul verii, astfel încât chiar și un muc de țigară poate da startul unui foc. Focul poate pune în pericol vegetația, fauna și chiar șoferii din cauza reducerii vizibilității dato­rate fumului, precum și din cauza congestionării trafi­cului și a îngreunării mun­cii serviciilor de urgență.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand