20 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Cum protejăm acumulatorul mașinii iarna

Loading
Auto Cum protejăm acumulatorul mașinii iarna
Cum protejăm acumulatorul mașinii iarna

 

acumulator

Foto: frankautoservice.com

Vremea rece este cel mai mare adversar al acumulatorilor auto. Atunci când tempera­tura scade sub -20 de grade, acumulatorul auto ajunge să ofere doar 50% din capa-citățile sale de la tem­peraturi normale. Chiar dacă astfel de temperaturi sunt des­tul de rare, iarna este totuși anotimpul în care bateriile auto sunt cel mai mult solicita­te. De aceea, pentru a prelungi viața acestora este util să respecți câ­teva reguli simple.

 

În primul rând, este foarte important ca bor­nele acumulatorului să fie menținute cât mai curate pentru a putea permite o încărcare cât mai eficien­tă din partea alternatoru­lui atunci când motorul este pornit.

Un contact imperfect

va scădea sensibil efi-ciența încărcării din tim­pul deplasărilor, ceea ce va uza atât acumulato­rul, cât și alternatorul mașinii. Așadar, curățați regulat bornele cu ajuto­rul unui glaspapir.

La fel de important este să deconectezi borna ne­gativă a acumulatorului mașinii atunci când știi că nu vei circula pentru o perioadă mai lungă de timp. De principiu, acesta trebuie să fie mai mare de două săptămâni. Ai grijă să depărtezi borna nega­tivă pentru a fi sigur că nu atinge nimic.

Pentru protecția acu­mulatorului în timp este foarte important să ai, cel puțin de două ori pe săptămână, un drum de minimum 20 de minute. Acesta va permite ca acu­mulatorul să fie complet încărcat de alternator și îl va menține la un grad ri­dicat de eficiență. Atunci când drumurile tale sunt pe distanțe scurte, mai ales în anotimpul rece, este important să eviți să utilizezi consuma­tori electrici importanți, precum scaunele încăl­zite, încălzitorul pentru lunetă, sau ventilația la turație ridicată. Atunci, energia electrică utilizată provine din acumulator, iar acesta nu mai poate fi reîncărcat, din cauza distanței scurte parcurse.

Un acumulator de foarte bună calitate re­zista circa 4-5 ani, dar de cele mai multe ori el se apropie de limita de viață mai repede. În momentul în care motorul mașinii tale pornește mai greu, cu semne clare că este de vină acumulatorul, trebu­ie să te aștepți că în orice moment acesta va ceda.

Este mai bine să-l schimbi din timp, pentru a evita imposibilitatea de a te deplasa cu mașina atunci când ai nevoie. Totuși, dacă mașina nu mai pornește, este bine să știi că există firme speci­alizate care se deplasează la domiciliul tău pentru a înlocui acumulatorul cu unul nou.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand