28 martie 2024
Chisinau
Auto

Cum poţi să îndepărtezi rugina de pe caroserie

Loading
Auto Cum poţi să îndepărtezi rugina de pe caroserie
Cum poţi să îndepărtezi rugina de pe caroserie
rugina-pe-caroserie

Foto: auto-bild.ro

 

Una din marile proble­mele pe care le ridică o maşină second hand este apariţia punctelor de rugină pe caroserie…

 

Rugina este coşmarul fie­cărui proprietar de maşină. Ea poate roade din vehicu­lul tău ca o boală ascunsă. Oricum, ruginirea este un proces natural şi nu poate fi eliminat! El poate fi însă, în­cetinit. Prin controlul regulat al caroseriei, poţi interveni la timp în zonele cu probleme. Ruginirea este cauzată de contactul metalului neprote­jat cu apa, care are o uşoară aciditate naturală.

Tratarea cu indiferenţă a punctelor de rugină are ca re­zultat mărirea zonei afectate până la distrugerea completă a elementului de caroserie afectat. În mod normal, ele sunt cauzate de pietricelele de pe drum aruncate cu vite­ză şi care provoacă ciupituri în stratul de vopsea, lăsând metalul gol şi expus intem­periilor.

Pentru a nu se ajunge într-o situaţie care impune schimbarea elementului iată ce aveţi de făcut.

Primul pas este să ştergi punctul de rugină şi zona înconjurătoare cu o cârpă în­muiată în white spirit (pro­dus obţinut la distilarea pe­trolului brut, întrebuinţat ca solvent în vopsitorie şi în in­dustria lacurilor). Smirghe­luieşte zona ruginită până ajungi la metalul curat.

Următorul lucru care tre­buie făcut este ştergerea pra­fului rezultat cu cârpa înmu­iată în white spirit, după care aplicaţi un strat fin de spray de zinc pe metalul curat. Este foarte important să se usuce complet.

Apoi, aplică grund, nu so­luţie antirugină, folosind o pensula fină.  Suprafaţa pe care se aplică grundul trebu­ie să fie cu aproximativ 1 cm mai mare decât zona afectată de rugină. Grundul trebuie să se usuce foarte bine.  Este recomandat ca stratul de grund să fie lăsat să se usuce cel puţin cât indică producă­torul acestuia!

Mai departe foloseşte un cuţit vechi sau o bucată de plastic, flexibilă, pentru a aplica un strat fin de chit. Pentru a-ţi uşura munca şi a obţine rezultatul scontat încearcă să lucrezi curat, ne­tezind bine, fără a lăsa prea mult chit în exces.  După us­carea chitului ia un şmirghel cu granulaţie medie şi şlefu­ieşte până ajunge la nivelul vopselei din jur.

Pasul final este să acoperi chitul cu un spray cu vopsea în concordanţă cu nuanţa ca­roseriei.  Aplică un strat fin de vopsea. Aceasta se aplică uniform şi rapid, petrecându-se peste vopseaua originală. După 24 de ore, se mai aplică un strat. Pentru ca rezultatul să fie impecabil, după câteva zile poţi polisa zona.

Pe lângă această metodă există o serie de alte soluţii şi produse dedicate îndepărtă­rii ruginei.

 

Tu pe care le foloseşti?

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand