19 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Cum îți pregătești mașina pentru sezonul rece

Loading
Auto Cum îți pregătești mașina pentru sezonul rece
Cum îți pregătești mașina pentru sezonul rece

 

 

parbriz

Foto: radiokerry.ie

Pregătirea mașinii pentru iarnă este ab­solut necesară, iar toți șoferii trebuie să aibă în vedere acest aspect pentru a evita eventuale tragedii.

 

Indiferent de vechimea mașinii, dar mai ales în ca­zul celor trecute de „prima tinerețe“, trebuie verificate mai multe elemente oda­tă cu venirea anotimpului rece. Evident, primul lucru de care se lovesc proprie­tarii de mașini este nevoia de a schimba anvelopele, existând, de câțiva ani, și sancțiuni legale pentru cei care nu se conformează. Anvelopele de iarnă trebu­ie montate imediat ce tem­peratura de afară a scăzut sub șapte grade Celsius. Compuși speciali de cau­ciuc utilizați la fabricarea anvelopelor de iarnă fac ca acestea să rămână flexibile și elastice chiar și la tem­peraturi cu mult sub zero grade.

 

Dotări obligatorii

 

Odată rezolvată proble­ma anvelopelor, trebuie verificat uleiul, antigelul, ștergătoarele de parbriz, bateria, frâna de mână și lichidul de spălare a par­brizului. O atenție deosebi­tă trebuie acordată antige­lului, deoarece dacă acesta nu este suficient se poate ajunge chiar la spargerea blocului motor.

Este foarte important de reținut că turnarea de antigel sau apă rece în cir­cuitul de răcire a motoru­lui fierbinte poate distruge motorul instantaneu. Pe același principiu, trebuie să acordați o importanță deosebită și vasului care conține lichidul de spă­lare a parbrizului. Odată cu scăderea temperaturii, apa se solidifică și vasul de plastic se poate sparge, la fel şi motoraşele care duc lichidul la stropitoa­re, precum şi furtunurile. De aceea, odată cu venirea frigului este recomandată schimbarea lichidului de parbriz de vară cu unul de iarnă care să reziste la cel puţin -20 de grade Celsius.

Este util să mai aveți în mașină: cabluri pentru alimentarea bateriei, trusă de lanțuri corespunzătoare dimensiunii cauciucurilor

mașinii, o perie pentru ză­padă, raclete pentru gheață, spray pentru dezghețarea încuietorilor, rezervă pen­tru lichidul de spălare a parbrizului, cabluri de ali­mentare cu curent şi, nu în ultimul rând, o lopată.

 

Condusul pe timp de iarnă

 

Condusul pe timp de iarnă este mai solicitant decât în oricare alt ano­timp, iar pentru a nu avea evenimente neplăcute, ţi-neți cont de sfaturile de mai jos:

Pe drum: reglați viteza de conducere la condițiile existente și păstrați o distanță de siguranță între dvs. și vehiculul din față. Încercați să frânați treptat.

În curbe: pentru a evita pierderea controlului în vi­raje, se încetineşte în linie dreaptă, înainte de viraj. Menţineți o viteză scăzu­tă şi constantă în curbă, pentru a nu pierde con­trolul maşinii. Nu frânați. Aşteptați până când ieşiți din viraj pentru a accelera din nou.

La frânare: încercați să frânați treptat pentru a opri blocarea roților. Dacă roțile se blochează, vehicu­lul va aluneca și ieși de sub control.

În cazul în care acest lu­cru se întâmplă, eliberați pedala de frână pentru a recupera din tracțiune, apoi utilizați frâna de mo­tor alternativ cu pedala de frână.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand