Ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică, ce reflectă evoluţia pieţei muncii a ţării în decurs de nouă luni ale acestui an, arată că numărul şomerilor s-a micşorat cu 7,5 mii de persoane faţă de perioada respectivă a lui 2013.
Dacă ne luăm după principiul vaselor comunicante, suntem îndreptăţiţi să ne aşteptăm la o creştere pe potrivă a cifrei de angajaţi. Unde mai pui că crearea locurilor noi de muncă a fost favorizată şi de creşterea economică de aproape patru la sută care s-a înregistrat în prima jumătate a anului. Însă, în mod paradoxal, rezultă din aceeaşi sursă, numărul locurilor de muncă nu că nu a crescut, ci a rămas aproape la nivelul anului trecut. Mai rău, dimensiunea populaţiei ocupate a ţării s-a redus faţă de nouă luni din 2013 cu peste o mie de persoane.
Ce s-a întâmplat cu miile de persoane radiate de pe listele şomerilor, de vreme ce în ţară nu au fost create noi locuri de muncă? Au plecat la lucru peste hotare ca şi alte sute de mii de persoane? Greu de spus. Pentru că datele statistice oficiale, dimpotrivă, arată că numărul moldovenilor plecaţi în alte ţări în căutarea unui loc de muncă a scăzut la finele lui septembrie cu 14,4 mii de oameni faţă de perioada similară a anului trecut.
„Gaura neagră” a pieţei muncii
Sau poate o fi încurcat ceva statistica oficială, după cum se face aluzie uneori? Posibil, dar nu şi de data aceasta, deoarece, dacă ne concentrăm pe segmentul informal al pieţei muncii, vedem că în economia neobservată a ţării activează 18 la sută din totalul persoanelor ocupate în economie, ceea ce reprezintă peste 300 de mii de persoane. Mai rău, cifra celor ce lucrează în sectorul informal a crescut cu aproape 3,5 procente faţă de septembrie anul trecut, ceea ce reprezintă peste 50 de mii de persoane.
Rezultă că sectorul informal al pieţei muncii s-a transformat într-un fel de „gaură neagră” a pieţei muncii, care absoarbe pe un cap pe toţi acei care sunt lipsiţi de locuri legale de muncă în ţară, care nu pot trăi cu indemnizaţiile de şomaj, care s-au săturat să argăţească în ţări străine. După cum am arătat anterior, sectorul informal al pieţei muncii se extinde în mod ameninţător. Unele sondaje arată că aproape 55 la sută din angajaţii chestionaţi declară că în întreprinderile în care lucrează se munceşte fără contracte individuale de muncă, fără carnete de muncă sau salariile se plătesc „în plic”. Cel mai afectat de acest flagel este sectorul agricol, unde ocuparea informală se ridică la peste 66%. Este de precizat că datele recente ale Biroului Naţional de Statistică dezvăluie că în cele trei trimestre ale anului anume această ramură a economiei a înregistrat cea mai mare scădere a locurilor de muncă, peste patru mii de unităţi, ceea ce ar putea fi interpretat drept un nou val de extindere a ocupării informale în acest sector al economiei.
Cum este încurajat sectorul informal?
Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, este de părere că cei de la guvernare nici nu-şi propun să diminueze dimensiunile sectorului informal al pieţei muncii. El a amintit că la nivelul Comisiei naţionale de consultări şi negocieri colective s-a elaborat un plan de acţiuni privind diminuarea „muncii la negru”, însă, cu părere de rău, nu s-au întreprins măsuri concrete în acest sens. Or, subliniază dumnealui, omul muncii merită un trai decent, o leafă care să-i permită să-şi întreţină familia, să-şi educe copiii. Însă, din păcate, salariul minim pe ţară nu-i poate asigura realizarea acestor elementare necesități. Aceasta pentru că 40 la sută din populaţia ţării angajată în câmpul muncii au venituri salariale mai mici decât minimul de existenţă. Anume condiţiile proaste de remunerare a muncii, a specificat Petru Chiriac, îi determină pe angajaţi să muncească „la negru”, să primească salarii „în plic”, din care cauză suferă bugetul ţării. Mai grav, salariatul îşi face sie rău, lipsindu-se de indemnizaţie în caz de boală, de accident de muncă.
Totodată, Petru Chiriac regretă ineficienţa structurilor de stat menite să combată economia subterană, discrepanţele fiscale, „munca la negru”.
Drept dovadă, dumnealui a invocat faptul că până în prezent nu a fost pedepsit nici un patron, nici un manager de întreprindere pentru încălcarea legislaţiei în acest domeniu. Mai grav, se adoptă decizii care încurajează agenţii economici să practice activitatea informală.