După o activitate de aproape o lună și jumătate în regim online, în condiții de pandemie și stare de urgență, membrii Comitetului sectorial pentru formarea profesională în ramura industria ușoară din Republica Moldova (CSIU) și ai grupului de lucru constituit în baza ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, s-au întrunit zilele trecute într-o ședință finală, pentru a aproba Standardul de Calificare pentru specialitatea „Tehnician în securitate și sănătate în muncă”.
Documentul confirmă calificarea persoanei care va exercita funcția respectivă, desemnează responsabilitățile, competențele relevante, profesionale specifice, nivelul de competență minim de recunoaștere, stabilește tipul programului de formare profesională, forma de organizare a studiilor, criteriile de evaluare pentru atribuirea calificării, oportunități de angajare etc.
Evaluarea și validarea proiectului finisat al standardului de calificare „Tehnician în securitate și sănătate în muncă” s-a desfășurat în condiții de maximă meticulozitate din perspectiva concordanței acestuia cu cerințele, competențele specialității respective, neadmiterii anumitor omisiuni, pe alocuri a fost și modificat, astfel încât, spre final, să fie aprobat.
Un document solicitat
Nadejda Rusnac, președinta Comitetului sectorial pentru formarea profesională în ramura industria ușoara (CSIU), președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară, a declarat că proiectul standardului de calificare „Tehnician în securitate și sănătate în muncă” a fost elaborat de către respectivul Comitet sectorial, ai cărui fondatori sunt Asociația Patronală din Industria Ușoară și Federația Sindicatelor din Industria Ușoară. Documentul a fost solicitat și finanțat de către Colegiul din Industria Ușoară din Bălți, pentru elaborarea și realizarea în anul 2020 a Standardului Ocupațional pentru specialitatea ,,Tehnician în securitate și sănătate în muncă”. Ea a mai precizat că anul acesta instituția respectivă de învățământ înregistrează prima promoție de specialiști în domeniul securității și sănătății muncii.
Gheorghe Gangura, membru al Comitetului sectorial pentru formarea profesională în ramura industria ușoara, ne-a informat că acum, după ce a fost aprobat de către grupul de lucru, standardul de calificare „Tehnician în securitate și sănătate în muncă” va fi remis spre examinare și aprobare Consiliului Național al Calificărilor din Republica Moldova. După care standardul de calificare va fi coordonat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, iar mai apoi va fi aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ulterior, în colaborare cu o comisie a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, grupul de lucru va purcede la elaborarea curriculei
După elaborarea și aprobarea Standardului de Calificare, conform contractului, se va purcede la elaborarea Curriculumului modular în securitatea și sănătatea în muncă (SSM), care include analiza funcționalității entității economice potrivit legislației și normelor de SSM aferente domeniului de activitate conform Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei (CAEM), întocmirea documentației SSM pentru entitatea economică în funcție de profil și domeniul de activitate, instruirea personalului entității economice pe subiecte de sănătate și securitate în muncă.
De asemenea, el prevede modul de realizare a controlului unităților economice din punct de vedere al SSM, dotarea cu echipamente de protecție individuale și colective corespunzător profilului entității economice și nomenclatorului intern de eliberare a echipamentelor de protecție, participarea la cercetarea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, asigurarea funcționalității sistemului de management al SSM în cadrul entității economice în conformitate cu actele normative din domeniu.
Actul respectiv, potrivit lui Gheorghe Gangura, va servi drept document de bază pentru specialitatea de tehnician în securitate și sănătate în muncă a Colegiului de Industrie Ușoară din Bălți.
Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, ne-a declarat că, potrivit Acordului de Asociere cu UE, R. Moldova s-a obligat să armonizeze legislația națională cu Directiva 25 a UE, îndeosebi în ceea ce privește necesitatea pregătirii specialiștilor în domeniul securității și sănătății în muncă. Deoarece, explică dumneaei, din momentul excluderii din Codul muncii al Republicii Moldova a prevederii potrivit căreia în fiecare unitate economică, instituție cu un număr de la 50 și mai mulți lucrători trebuie să fie desemnată o persoană responsabilă de securitatea și sănătatea muncii, domeniul respectiv a ajuns unul de izbeliște. Mai grav, înșiși angajatorii reclamă lipsa specialiștilor competenți în acest domeniu.
Șefa Inspectoratului Muncii al Sindicate-lor a mai accentuat că în economia țării există ramuri, sectoare care au nevoie de persoane pregătite care să cunoască mecanismele de funcționare a multiplelor utilaje, numeroasele acte normative la nivel de unitate, să poată organiza și desfășura procesul de instruire în domeniul securității și sănătății muncii, să poată verifica respectarea cerințelor instrucțiunilor în domeniul dat. La urma urmei, să fie în măsură să elaboreze aceste instrucțiuni. Astfel încât elaborarea și aprobarea standardului de calificare „Tehnician în securitate și sănătate în muncă” de către Comitetul sectorial pentru formarea profesională în ramura industria ușoară este un pas important din perspectiva îndeplinirii angajamentelor pe care le are țara noastră față de UE, a respectării principiilor muncii decente a salariaților, membri de sindicat.