23 septembrie 2023
Chisinau
Social

Crescătorii de oi s-au întrecut la măiestria de a tunde animalele

Loading
Social Crescătorii de oi s-au întrecut la măiestria de a tunde animalele

tuns-oi

Crescători de oi din câ­teva raioane din sudul ţării au participat la tradiţionalul Concurs zonal „Tunsul manual şi mecanizat al ovine­lor”, ediţia a III-a, des­făşurat în acest an pe teritoriul Cooperativei Agricole de Producere “Elita-Alexanderfeld” din raionul Cahul.

 

Concursul a fost organizat de către Direcţia agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Cahul, în comun cu Federaţia Naţională a Sindi­catelor din Agricultură şi Ali­mentaţie ”AGROINDSIND”,

Federaţia Naţională a Cres­cătorilor de Ovine şi Capri­ne din Moldova şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Cahul.

Regulamentul concursu­lui a fost strict, participanţii urmând a fi descalificaţi în cazul în care ar fi dovedit carenţe în cultura tunsului, dacă s-ar fi purtat brutal cu animalele sau le-ar fi rănit.

În anul acesta, primele trei locuri în cadrul concur­sului tunsului mecanizat au fost ocupate de crescătorii de oi din cadrul Cooperativei Agricole de Producţie „Al­bota” din raionul Taraclia. Primul loc a fost ocupat de Dumitru Bocicovar, con­ducătorul fermei de oi din cadrul cooperativei. Aces­ta este multiplu campion al concursurilor desfăşurate cu ani în urmă în cadrul URSS. Dumitru Bocicovar a termi­nat de tuns cele zece oi în 30 de minute şi 3 secunde. La final, spre delectarea tuturor, a efectuat o demonstraţie de talent şi îndemnare tunzând o oaie cu ochii legaţi. Pe locul patru, la tunsul mecanizat, s-a situat Serghei Rusandu din localitatea Alexanderfe­ld, iar locul cinci i-a revenit altui locuitor al aceleiaşi lo­calităţi, Nicolae Ţurcan. La compartimentul tunsul ma­nual, au fost înregistraţi doar doi concurenţi. Pe primul loc s-a situat Nicolai Costiuc din Alexanderfeld, iar locul doi a revenit unui adolescent curajos şi tenace din Cimiş­lia – Ştefănel Cibotaru, care a participat şi anul trecut la concurs. Concurenţii au be­neficiat de premii din partea Consiliului Raional Cahul şi a Uniunii Teritoriale a Sin­dicatelor din Agricultură şi Alimentaţie ”AgroIndSind”.

 

Ana Hodinitu,

Gazeta de Sud

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand