Organizația Internațională a Muncii (OIM), în cooperare cu Centrul Internațional de Instruire al Organizației Internaționale a Muncii (ITC/ILO) din Torino, Italia, a organizat un curs de instruire, care a urmărit scopul de a consolida capacitățile Inspectoratului Muncii din Republica Moldova în promovarea și aplicarea reglementărilor muncii în țara noastră.
La cursul respectiv, desfășurat în perioada 14-18 iunie curent, au participat 42 de inspectori din Republica Moldova, trei dintre care au reprezentat Inspectoratul Muncii al Sindicatelor.
Scopul principal al OIM este de a promova oportunități pentru bărbați și femei, ca aceștia să realizeze o muncă decentă și productivă în condiții de libertate, echitate, securitate și demnitate umană. Acest scop a fost exprimat în conceptul de „muncă decentă”.
După cum se arată în nota informativă vizând cursul de instruire, Inspecția Muncii joacă un rol cheie în asigurarea corectitudinii la locul de muncă și a bunei guvernări a pieței muncii.
Totodată, se menționează că Inspecția Muncii are un rol triplu:
- de a asigura aplicarea prevederilor legale referitoare la condițiile de muncă și protecția lucrătorilor în timpul activității lor (dispoziții referitoare la orele de muncă, salarii, securitate, sănătate și bunăstare, angajarea tinerilor);
- de a oferi informații și consiliere tehnică angajatorilor și lucrătorilor cu privire la cele mai eficiente mijloace de respectare a prevederilor legislației;
- de a aduce la cunoștința autorității competente deficiențele sau abuzurile care nu sunt cuprinse în mod specific de prevederile existente în Dreptul muncii.
Precum se știe, OIM a adoptat o serie de standarde internaționale ale muncii referitoare la inspecția muncii, cel mai important fiind Convenția privind inspecția muncii nr. 81, care stabilește principiile, funcțiile și principalele caracteristici ale inspecției muncii, cu accentul pe industrie și comerț. În conformitate cu această experiență, Organizația Internațională a Muncii a elaborat un set de module de instruire pentru a-i susține pe inspectori în îndeplinirea sarcinilor lor.
În cadrul cursului, s-a vorbit despre principiile de bază, rolurile și îndatoririle principale asociate cu profesia de inspector al muncii. Prin acest curs, OIM a urmărit să extindă experiența internațională și să faciliteze schimbul de cunoștințe, precum și să discute anumite strategii inovatoare și de succes în materie de inspecție.
Principalele subiecte discutate în cadrul cursului au fost: administrația muncii; vizita de inspecție; inspecția condițiilor de muncă; salarii și venituri; timpul de muncă; condițiile de muncă legate de maternitate și familie; violența în muncă; politicile și planificarea inspecției muncii; proiectarea strategiilor pentru promovarea conformității ș. a.
Cursul a constat din două părți: partea pregătitoare și partea de webinar.
În partea pregătitoare, participanții au avut acces la platforma E-învățare cu câteva săptămâni înainte de curs, pentru a analiza și studia modulele online selectate și alte resurse. În plus, participanților li s-a prezentat documentația pertinentă pentru ca ei să-și extindă cunoștințele despre subiectele incluse în program. Participanții vor avea acces la platforma E-învățare și după curs.
În partea de webinar, subiectele au fost prezentate prin zoom de către experți internaționali în limba engleză (inclusiv cu traducere simultană în limba română). Au urmat întrebări și comentarii din partea participanților prin chat sau întrebări directe, iar experții au răspuns și au interacționat cu participanții. Discuțiile au fost facilitate de un moderator, iar pe parcursul instruirii au avut loc dezbateri interactive, pentru a permite o înțelegere mai bună a diferitelor subiecte.
La finele cursului, participanții au avut posibilitatea să descrie principiile, funcțiile și caracteristicile principale ale inspecției muncii și ale administrației muncii; să aplice principiile cheie în pregătirea, realizarea vizitelor de inspecție și activitățile de după acestea; să descrie principalele aspecte privind inspecția condițiilor de muncă; să identifice aspectele cheie legate de planificarea și implementarea politicilor de inspecție a muncii; să explice diferențele și legăturile reciproce dintre diferitele strategii de conformitate.
După ce au completat chestionarul de evaluare de sfârșit de curs, participanții înregistrați au primit un certificat de frecventare a cursului ITCILO.
Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, care a făcut parte din echipa de specialiști din Republica Moldova instruiți la Torino, ne-a relevat: „Mă bucur că am avut șansa de a participa la acest curs de instruire. M-am simțit foarte bine alături de ceilalți participanți, angajați ai Inspectoratului de Stat al Muncii. Pentru mine, acest curs a reprezentat un pas înainte în dezvoltarea mea profesională. Abilitățile de prezentare a experților internaționali, formatul cursului au făcut ca acest mod de instruire să devină o experiență bună pentru inspectorii de muncă din Republica Moldova. Am un deosebit respect pentru răbdarea și calmul formatorului Luis Carlos Lumbreras, care a fost alături de noi pe parcursul acestor cinci zile, pentru modul profesionist de a explica diverse probleme întâlnite în practică, domnia sa venind și cu sugestii, eventuale soluții pentru diferite situații”.
Necesitatea de a organiza acest curs a fost de a consolida capacitățile instituționale ale Inspectoratului de Stat al Muncii de a pune în aplicare legislația privind SSM și de a efectua inspecții integrate la locul de muncă în conformitate cu convențiile OIM. Pentru a susține eforturile naționale, OIM a lansat proiectul “Protejarea lucrătorilor și asigurarea unor condiții de muncă decente și sigure în perioada crizei COVID-19 și a recuperării după aceasta în Moldova”.