Tensiune și pe piața imobiliară din Republica Moldova, provocată de noul coronavirus. De câteva săptămâni, aceasta practic a înghețat și nu se mai efectuează tranzacții. Agenții din domeniu stau mai mult pe acasă și nu prea vor să-și riște propria sănătate pentru a prezenta ofertele de apartamente. De altfel, nici nu prea au cui. S-a rărit și numărul clienților, dar nici proprietarii de locuințe nu mai vor să deschidă ușile.
„Nu avem cumpărători. În această perioadă critică, oamenii nu doresc să facă tranzacții, pentru că nu se știe cu ce se va termina totul. Nici noi nu avem dorință să mergem să evaluăm obiectivele ofertate, dar nici proprietarii. Astfel, pierderile sunt destul de mari”, ne-a spus Nicolae Ostafeiciuc, expert-consultant la o companie imobiliară.
Cât despre prețurile la imobile, expertul afirmă că acum este foarte greu de efectuat o analiză a acestora, asta pentru că nu există tranzacții, însă companiile fac unele prognoze.
„Se poate spune că totul depinde de faptul cât se va devaloriza moneda națională. La o puternică depreciere, se poate înregistra și o creștere a prețurilor. Totodată, rămâne de văzut care va fi situația oamenilor după pandemie. Dacă, în cel mai bun caz, cei din Uniunea Europeană refuză să mai stea acolo și spun că revin și rămân acasă, poate fi și o creștere, dar, din punctul meu de vedere, acest lucru e puțin probabil”, este de părere expertul imobiliar.
George Gherțescu, vicepreședinte al Uniunii Agențiilor Imobiliare (UAI), tot el directorul unei companii imobiliare, spune că, la etapa actuală, principala problemă este incertitudinea clienților, dar și a firmelor, pentru că nu se știe exact când se va încheia perioada de carantină.
„Din cauza dispozițiilor de a sta acasă, ei nu vin cu prezentări, iar apartamentul nu este un obiect pe care-l cumperi prin rețeaua online. Trebuie să vii la prezentare, să vezi spațiul, câți metri pătrați are locuința, cum este planificată, care este amplasarea”, a relevat, pentru ziarul „Vocea poporului”, vicepreședintele UAI, George Gherțescu.
Referindu-se la prețurile la locuințe, directorul companiei spune că acestea au fost înghețate. Ce va fi pe viitor, putem doar prezice.
„Haideți să facem o prognoză. Dacă se va spune că mai stăm două luni, cu siguranță, vor apărea oferte de la companiile care au nevoie de bani. Pe de altă parte, există piața secundară, unde oamenii deja au investit. Cei care au răbdare să aștepte încă trei luni, nu vor dori să vândă mai ieftin decât au investit”, adaugă Gherțescu.
Criza pandemică lovește dur și în angajații săi, spune directorul companiei imobiliare. Dacă, pentru luna martie, ar putea să le achite salariile, atunci pentru aprilie nu știe cum se va descurca.
Criza economică provocată de coronavirus va afecta foarte multe întreprinderi mici, care riscă chiar să se închidă. Acum, totul depinde de cât de bine companiile își vor amortiza sau minimiza pierderile provocate de doi factori – sistarea activității și scăderea cererii. În acest risc se află și sectorul imobiliar, spune Sergiu Gaibu, director de program la Centrul Analitic Independent Expert–Grup.
„Investitorii care au plătit o parte din bani pentru anumite lucrări și construcțiile sunt încă în derulare se pot confrunta cu anumite probleme. Ei s-ar putea pomeni în situația ca unele companii să falimenteze din motiv că a scăzut cererea sau există perspectiva ca acestea să utilizeze resurse pentru a porni obiective noi, care ar fi blocate, înghețate”, a precizat Sergiu Gaibu. Anterior, premierul Ion Chicu a menționat că autoritățile au pregătit un șir de măsuri pentru susținerea agenților economici care au de suferit din cauza epidemiei de coronavirus. Pe perioada stării de urgență, statul va scuti companiile de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților aflați în șomaj tehnic.