29 martie 2024
Chisinau
Social

Coronavirusul ar trebui să fie recunoscut drept boală profesională

Loading
Social Coronavirusul ar trebui să fie recunoscut drept boală profesională
Coronavirusul ar trebui să fie recunoscut drept boală profesională
iz.ru

„Inamicul invizibil”, noul coronavi­rus, care a lovit majoritatea țărilor din lume, a infectat milioane de oa­meni și a provocat în jur de 300 de mii de decese. Efectele pandemiei de COVID-19 sunt greu de estimat din punct de vedere material, se știe însă cu certitudine că zeci de milioa­ne de oameni au rămas fără un loc de muncă, mulți dintre aceștia au ajuns pe marginea prăpastiei, problema principală cu care se confruntă ei se numește simplu: supraviețuire.

În acest context, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a făcut publică, luni, 11 mai, o scrisoare deschisă către autoritățile de diferite niveluri, prin care solicită ca virusul COVID-19 să fie recunos­cut drept boală profesională.

Sindicatul vine cu un șir de propuneri către oficiali, de revizuire a legislației vizând bolile profesionale. În primul rând, se cere recunoașterea și compensarea COVID-19 ca boală profesională. Dar pentru acest lu­cru este nevoie ca în legislație să fie intro­dus un nou cod specific pentru COVID-19 (SARS-COV-2) ca boală profesională.

Urmașii personalului medical decedat în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu în contextul acțiunilor medicale în comba­terea pandemiei COVID-19, indiferent de stagiul realizat în sistemul public de asi­gurări sociale, să beneficieze din bugetul asigurărilor sociale de stat de dreptul la pensie de urmaș a acestuia, până la împli­nirea vârstei de 18 ani sau, dacă își conti­nuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și su­perior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani.

De asemenea, dreptul la pensie de urmaș pentru soția/soțul supraviețuitoare/supraviețuitor în mărime egală cu 75% din salariul mediu pe care angajatul din sis­temul sănătății l-a avut la data decesului, dacă aceasta/acesta nu se recăsătorește.

Sunt vizați și părinții care trebuie să aibă dreptul la pensie de urmaș în cazul în care nu există urmași și dacă cel decedat era singurul susținător al părinților, în mărime egală cu 75% din salariul mediu pe care angajatul l-a avut la data decesului.

Lista revendicărilor continuă cu cerința ca lucrătorii din ramura sănătăţii care par­ticipă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19, precum și urmașii acestora, să beneficieze de dreptul la asistență medicală și medicamente gratui­te, cheltuielile fiind acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență me­dicală.

În același context, se solicită ca lucră­torii din sistemul sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19, precum și urmașii acestora, să beneficieze de scutirea de la plata impo­zitului pe imobil aflat în proprietate sau coproprietate.

Nu este trecut cu vederea nici sporul la salariu de până la 100% pentru lucrătorii din sănătate care execută, conduc sau co­ordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit.

 

Mai sunt solicitate bilete pentru reabilitarea medicală în sanatorii

 

„Reprezentanții Federației Sindicale „Sănătatea” consideră necesară revizuirea legislației vizând bolile profesionale, pen­tru a include în mod specific COVID-19, ca fiind aplicabil tuturor lucrătorilor care sunt expuși în mod disproporționat la infecție. Din motiv că, în forma sa actuală, legislația nu acoperă în mod adecvat diferitele gru­puri de lucrători expuși la COVID-19 ca risc profesional, datorită dimensiunii sale pandemice”, a declarat Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”.

Totodată, federația se arată convinsă că infectarea cu COVID-19 a lucrătorilor din ramura sănătății a rezultat din prestarea muncii, iar modificarea legislației va fi un prim pas spre a arăta angajaților din siste­mul medical respectul pe care îl merită.

Vă reamintim că, la 28 aprilie a. c., mai multe federațiile sindicale din Europa, printre care și Federația „Sănătatea” din Moldova, au expediat o scrisoare deschisă către comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, prin care au solicitat ca virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand