Administratorii taberelor de odihnă sunt pe ultima sută de metru cu pregătirile pentru sezonul estival. În mai puțin de o lună, copiii le vor lua cu asalt și totul trebuie să fie pregătit în cele mai mici detalii. Dar cel mai important este ca în tabere să le fie asigurat un mod de viață sănătos și ca noii locatari să fie în afara oricărui pericol.
Pentru a se convinge că au fost luate toate măsurile necesare, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău va inspecta, până la sfârșitul lunii mai, toate taberele de odihnă, înainte de inaugurarea sezonului estival. Inspectorii vor verifica dacă agenții economici respectă condițiile pentru obținerea autorizației de organizare a odihnei de vară a copiilor.
Luminiţa Suveică, medic-şef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, a menționat, recent, în cadrul unei mese rotunde, că va fi verificată respectarea condițiilor igienice, dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și a punctelor medicale cu consumabilele necesare. O atenţie deosebită va fi acordată dez-insecției şi deratizării încăperilor şi a teritoriilor.
Părinților li se recomandă să meargă la tabără înainte de a-şi duce copilul şi să se informeze în detaliu despre condițiile de organizare a odihnei.
Tudor Puiu, șef de secție la Centrul de Sănătate Publică, a recomandat managerilor taberelor să amplaseze momelile pentru rozătoare în locuri dosite, astfel încât copiii să nu aibă acces la ele, să ermetizeze toate încăperile un-de pot nimeri rozătoarele, iar în subsoluri să instaleze plase. Deparazitarea chimică însă va fi efectuată de Centrul de Sănătate Publică.
Specialiștii au discutat și despre
problemele depistate în activitatea taberelor de odihnă în sezonul trecut. Taberele au fost suprasolicitate în unele schimburi, nu s-au respectat regulamentele de deschidere a punctelor medicale, iar în unele dintre ele meniul a inclus produse care nu le sunt recomandate copiilor, așa cum sunt băuturile carbogazoase.
În concluzie, specialiștii Centrului de Sănătate Publică au insistat pe organizarea măsurilor de promovare în tabere a modului de viaţă sănătos, ce implică un efort fizic moderat, o dietă echilibrată şi o atitudine pozitivă asupra lucrurilor. Specialiştii din cadrul Centrului de Sănătate publică au mai accentuat importanţa prevenirii infecțiilor intestinale acute, datorate factorului alimentar, dar și maladiilor infecțioase, provocate de căpușe, insecte care, în perioada caldă, sunt active şi extrem de periculoase.
Municipalitatea nu a anunțat deocamdată oferta pentru odihna copiilor din acest an și nu a desfășurat licitațiile pentru selectarea taberelor de odihnă.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova are în gestiune câteva tabere pentru copii: Casa de Odihnă „Camping” din Vadul lui Vodă, Casele de Odihnă şi Recuperare „Perlele Nistrului” şi Tabăra de odihnă „Dumbrava Albă” din orașul Bălți.
„În tabere sunt condiții bune de odihnă. Copiii au posibilitate să facă sport, să se antreneze, sunt implicați în diferite activități distractiv-educative. Mulți părinți doresc să trimită copiii anume la taberele sindicatelor”, a declarat Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM.
Anual, sindicatele organizează odihna pentru mai mult de 7000 de elevi. Copiii salariaților membri de sindicat beneficiază de bilete de odihnă gratuite.