Noul proiect de Convenție colectivă (nivel de ramură) pentru anii 2022–2026 a fost pus în discuție în una din zilele trecute, la ședința Comitetului executiv al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”.
În cadrul acesteia, au fost examinate propunerile membrilor, pentru a fi incluse în noul proiect de Convenție colectivă. Procesul de elaborare și negociere a proiectului respectiv a fost inițiat în contextul în care, până la finele anului curent, urmează să expire termenul de valabilitate al actualei Convenții. O importanță deosebită s-a acordat măsurilor necesare de ocupare a forței de muncă, conținutului și îndeplinirii contractelor individuale de muncă, luând în considerare situația actuală, respectarea regimului de muncă și odihnă, oferirea și achitarea concediilor suplimentare etc.
Un capitol aparte în cadrul documentului vizează retribuirea muncii, în care se pune accent pe calificarea și complexitatea îndeplinirii muncii ce stimulează salariații să corespundă aptitudinilor profesionale, iar angajatorii să creeze locuri de muncă decente și să achite cursurile de formare continuă. Totodată, măsuri suplimentare sunt prevăzute cu referire la tariful pentru categoria I de calificare prin prisma dificultăților ramurii gospodăriei locativ-comunale, astfel ca întreprinderile să fie orientate spre majorarea cuantumului garantat de salarizare cu adăugarea coeficienților tarifari, de complexitate și calificare. „Sindindcomservice” pledează pentru un salariu stabil, decent şi condiţii de muncă ce ar corespunde cerinţelor securității şi sănătății în muncă.
Capitolul cu privire la securitatea și sănătatea în muncă stabilește sarcinile de a avea structuri corespunzătoare domeniului menționat, necesitatea efectuării controalelor medicale și puncte medicale la întreprinderile unde activează mai mult de 300 de angajați, precum și obligativitatea de atestare a locurilor de muncă în corespundere cu normele de securitate și sănătate în muncă. În acest sens, întreprinderile vor aloca anual resurse pentru ameliorarea condițiilor de muncă, vor efectua evaluarea riscurilor, vor organiza din mijloacele proprii instruirea în domeniul securității muncii.
Înlesnirile și protecția socială a salariaților constituie un alt capitol care prevede susținerea angajaților și a familiilor acestora, iar capitolul „Parteneriatul social. Raporturile părților” stipulează garanții că angajatorul nu este în drept să refuze negocierile colective la nivel de unitate cu reprezentanții salariaților.