Așadar, începând cu 1 noiembrie curent, cetățenii vor plăti 10,26 de lei pentru un metru cub de gaz, în loc de 4,22 cât a fost până în prezent. Cu tot cu TVA, tariful va ajunge la 11 lei și 8 bani. Prețul însă nu este final. ANRE urmează să analizeze, până la sfârșitul acestei luni, dacă formula de calcul a fost respectată de către SA „Moldovagaz”. Directorul ANRE, Ștefan Creangă, mai spune că tariful ar putea fi modificat odată cu scăderea prețului pe piața mondială, dar și că acesta nu va depăși 10 lei per metru cub.
Cifrele nu îi bucură deloc pe oameni, care spun că le este frică de facturile care vor veni pentru perioada rece a anului. „E chiar foarte mult. Noi, pensionarii, supraviețuim, dar dacă nu lucrăm, în genere nu putem trăi”, ni se plânge o chișinăuiancă.
Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că după aprobarea acestui tarif vor urma majorări de prețuri și în alte sectoare, dar și că anul viitor prețul de achiziție ar putea fi mai mic. Calculele făcute de expert arată că această majorare va afecta 60 la sută din populație.
Acum câteva zile, CNSM a emis o declarație prin care a subliniat că criza energetică nu trebuie să aibă în nici un fel influență asupra nivelului de trai al populației și trebuie abordată inclusiv din punct de vedere al impactului social.
Sindicaliștii consideră necesar ca, în cazul majorării tarifului la gaze naturale, să fie amendat Codul fiscal al R. Moldova în vederea scutirii de TVA la gaze naturale şi gaze lichefiate atât la cele importate, cât şi la cele livrate pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi la serviciile de transport şi de distribuţie a gazelor naturale, fapt care ar reduce cu 8% impactul majorării tarifului.