
Foto: libertatea.com
Un număr de 200 de angajaţi ai unei companii de construcţii din Bălţi au rămas şi fără lucru, şi fără bani. Oamenii au fost concediaţi fără să-şi primească salariile pentru ultima jumătate de an. Angajatorul spune că a ajuns în această situaţie din cauză că firma a intrat în faliment.
Oamenii spun că au fost concediaţi la sfârşitul anului trecut fără prea multe explicaţii. Unul dintre muncitori a declarat pentru un post de televiziune că, atunci când a expirat contractul de executare a lucrărilor, angajatorul le-a spus salariaţilor să stea acasă. Patronul a precizat că dacă va face rost de bani o să-i anunţe pe lucrători să vină să-şi ridice salariile.
Un coleg de-al acestuia a adăugat că a fost depusă o adresare în instanţă, care a emis o decizie ce obligă angajatorul să le achite oamenilor leafa, lucru care nu s-a întâmplat.
Un alt constructor a remarcat că, între timp, au fost vândute unele clădiri şi macarale din proprietatea aceleiaşi firme de construcţii, dar, cu toate acestea, reprezentanţii întreprinderii susţin în continuare că nu au bani ca să le achite datoriile.
Nici angajaţii care îşi continuă activitatea în cadrul firmei nu au fost remuneraţi. Unul dintre aceştia a menţionat că primeşte, din când în când, câte o mie de lei, dar salariul integral nu îi este achitat. La rândul său, angajatorul spune că pentru a achita salariile a scos la vânzare bunurile companiei.
„Cu banii câştigaţi din comercializarea bunurilor şi a imobilului vom achita, în primul rând, datoria faţă de stat şi salariaţi”, a spus directorul firmei de construcţii, Ivan Petrov.
Problemele nu se termină însă aici. Inspecţia Muncii a depistat un şir de nereguli în activitatea companiei, motiv pentru care agentul economic va trebui să plătească o amendă de patru mii de lei.
„Au fost depistate un şir de încălcări. În primul rând, nu s-a ținut o evidenţă a zilelor de muncă şi a zilelor de odihnă, pauză sau sărbători şi nu se achită corespunzător salariul”, a afirmat şeful Inspecţiei Muncii Bălţi, Ion Procopciuc.
Compania de construcţii le datorează celor 200 de angajaţi 1,5 milioane de lei.
Şeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Andrei Adam, a precizat pentru „Vocea poporului” că structura pe care o conduce nu poate reprezenta interesele acestor constructori pe motiv că nu sunt membri de sindicat.
Conform legislaţiei în vigoare, sindicatul reprezintă şi apără drepturile şi interesele profesionale, economice, de muncă şi sociale colective şi individuale ale membrilor săi în autorităţile publice de toate nivelurile, în instanţele de judecată, în asociaţiile obşteşti, în faţa patronilor şi asociaţiilor acestora.