Consiliul Tripartit pe lângă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-a întrunit în una din zilele trecute în ședință. Pe ordinea de zi au figurat mai multe chestiuni, inclusiv examinarea Planului de activitate al ANOFM pentru 2021 și prezentarea obiectivelor instituţiei pentru anul curent, stabilite de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
Ședința s-a desfășurat în regim online. Din partea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au participat vicepreședintele Sergiu Sainciuc și șeful adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM, Sergiu Iurcu.
Provocări și obstacole
Membrii Consiliului Tripartit au discutat despre realizările obţinute, provocările şi obstacolele întâmpinate în îndeplinirea sarcinilor. În context, ei au aprobat unanim modul în care a fost realizat Planul de activitate al ANOFM în 2021 și obiectivele instituţiei pentru anul 2022.
„În anul 2021, ANOFM, în comun cu subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM), au lucrat cu peste 75 de mii de persoane aflate în căutarea unui loc de lucru. Dintre aceștia, 37001 șomeri au fost nou înregistrați (sau 48,9% din totalul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă). Subdiviziunile teritoriale au lucrat în total cu peste 60 de mii de șomeri, dintre care peste 25 de mii au trecut din anul 2020. În baza de date a ANOFM au fost înregistrate 28740 de locuri de muncă vacante, declarate de către 3543 de angajatori. La finele lunii decembrie anul 2021, în evidență la STOFM erau 20002 șomeri, dintre care 10056 femei (50,3%), precum și 8028 de locuri de muncă vacante cu oferteactive”, a trecut în revistă datele Raisa Dogaru, directoarea ANOFM.
ANOFM a realizat un volum enorm de muncă în anul 2021
Ea a menționat că Planul de activitate al ANOFM pentru anul 2022 a fost elaborat în conformitate cu prevederile noii Legi nr.105 din 14 iunie 2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj. În Planul de activitate al ANOFM pentru anul 2022 au fost prevăzute mai multe obiective, zeci de măsuri concrete și peste o sută de indicatori de produs și rezultat, perioada de realizare și responsabilii.
„Am văzut care sunt realizările, problemele, care sunt rezervele. Totuși, s-a menționat, dar și noi cunoaștem acest lucru, că este un volum enorm de muncă realizat în 2021. S-a făcut o analiză comparativă cu
anul 2020, ceea ce este foarte bine. În 2020, în primul an de pandemie, colegii care muncesc acolo au avut sarcini suplimentare, au înregistrat și șomeri care s-au întors de peste hotare și le-au fost stabilite ajutoarele de șomaj. A fost un lucru enorm. S-a redus și numărul de personal al ANOFM, ceea ce a îngreunat activitatea, pentru că volumul de muncă a fost foarte mare”, a specificat, în cadrul ședinței, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Barometrul oportunităţilor de angajare
În cadrul ședinței, Dorina Gușan, șefa Observatorului pieței muncii de la ANOFM, a prezentat Prognoza pieței muncii pentru anul 2022 din perspectiva angajatorilor, care a fost elaborată în baza rezultatelor chestionării pe un eșantion reprezentativ de 2975 de angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale.
Rezultatele chestionării au relevat că situația agenților economici pe piața economică a fost în scădere și fără mari schimbări în decursul ultimelor 12 luni. Angajatorii prognozează pentru anul curent un deficit mare de specialiști în administrația publică, asigurări sociale obligatorii, programatori în informații și comunicații și medici. De asemenea, se va atesta lipsă de medici, asistenți medicali specializați și de asistenți sociali. Totodată, ocupațiile care vor fi marcate de deficit de forță de muncă pentru muncitori rămân a fi cusătorii în industria ușoară, conducători auto și personal din HoReCa (bucătari și chelneri).