Persoanele cărora li se constată o dizabilitate până la vârsta de 23 de ani (cu excepţia dizabilităţilor din copilărie) trebuie să facă dovada unui stagiu de cotizare de cel puţin doi ani, pentru a putea solicita pensie. Noile reglementări fac parte din reforma sistemului de pensii şi intră în vigoare la 1 aprilie 2017.
În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 23 şi 29 de ani, se va cere dovada unui stagiu de cotizare de patru ani, iar pentru persoanele de 29-33 de ani – şapte ani. Persoanele de 33-37 de ani vor trebui să facă dovada unui stagiu de cotizare de zece ani, iar cei de 37-41 de ani – 13 ani. Dacă persoana are pes-te 41 de ani, pentru a putea solicita pensie de dizabilitate trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani.
Până la operarea modificări-lor respective, stagiul de cotizare solicitat varia, în funcţie de vârsta persoanei, între unul şi cinci ani.
Se vor elimina practicile ilegale
Responsabilii de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) menţionează că, prin majorarea stagiului de cotizare solicitat, se doreşte eliminarea practicilor anterioare, potrivit cărora persoana obţinea, prin căi ilegale, gradul de dizabilitate pentru a beneficia de pensie şi de anumite înlesniri.
„Majorarea stagiului de cotizare pentru persoanele cu dizabilităţi a fost efectuată în baza unei analize care ne demonstrează că foarte multe persoane cu dizabilităţi au, în primul rând, tentaţia de a obţine un grad de dizabilitate. În al doilea rând, au o vechime în muncă foarte mică sau chiar nu o au deloc. Graficul de mărire a stagiului de cotizare pe care l-am folosit noi în Legea privind reforma sistemului de pensii este în concordanţă cu normele internaţionale”, a spus, pentru ,,Vocea poporului”, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş.
Întrebată care ar fi avantajele acestor modificări, ministrul ne-a spus că, în primul rând, va fi
o motivaţie pentru mai multe persoane să muncească, pentru că, deocamdată, numărul celor încadraţi în câmpul muncii este în continuă descreştere.
„Tendinţa persoanelor de a obţine grad de dizabilitate este în creştere. Vrem ca aceste persoane să fie trataţi nu ca beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, dar ca participanţi activi. Aceştia să fie ajutaţi să se integreze în societate, în câmpul muncii. Până la momentul actual, scopul de bază era să determinăm gradul de dizabilitate şi să-i oferim persoanei respective indemnizaţie.
Acum, scopul este de a vedea nu doar care este dizabilitatea, dar şi capacitatea de lucru, care ar trebui să fie serviciile de susţinere, de reabilitare, pentru ca persoana să fie ajutată să devină independentă şi să fie integrată în câmpul muncii”, ne-a mai spus Stela Grigoraş.
Noile prevederi din reforma sistemului de pensii prevăd nu doar majorarea stagiului de cotizare pentru persoanele cu dizabilităţi care vor să primească grad de invaliditate, dar şi indexarea pensiilor acestora. ,,Din punct de vedere financiar, persoanele eligibile pentru un grad de invaliditate vor simţi suport în plus din partea statului. În acelaşi timp, se va lucra pentru reabilitare şi reintegrarea acestora în câmpul muncii”, a conchis Stela Grigoraş.
Sindicaliştii susţin modificările propuse de ministerul de resort, ne-a confirmat Maria Creminscaia, consultant principal pe probleme financiare şi social-economice din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.