18 mai 2024
Chisinau
Social

Concurs pentru cei mai buni studenți moldoveni care învață peste hotare

Loading
Social Concurs pentru cei mai buni studenți moldoveni care învață peste hotare
studenti

Foto: edu-news.ro

Asociața Studenților Moldoveni din Franța ”Jeunes Moldaves”, în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, Biroul Relații Interetnice, lansează în premieră proiectul Gala studenţilor originari din Republica Moldova ”Excelenţă academică pentru Moldova”. Gala va avea loc pe 4 ianuarie 2014, la Chișinău.

 

Scopul general al proiectului este de a face cunoscute în Republica Moldova rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară din Republica Moldova. Câștigătorii premiilor vor fi desemnați în urma unui concurs de dosare. Sunt eligibili pentru prezentul program studenții originari din Republica Moldova care își fac studiile în anul 2013/2014 la una din universitățile din străinătate, inclusiv studenții care au absolvit o astfel de instituție în anul 2013.

 

Deadline: 1 decembrie 2013

 

”Inițiativa pornește din necesitatea de a contribui la una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Moldova – cea de exod al creierilor. Deși nu putem stopa acest fenomen, putem să ameliorăm consecințele sale prin crearea unui flux circulatoriu de creiere: cei care vor participa, vor fi în stare să creeze un networking la nivel profesional atât între ei, cât și între ei și cei de acasă, iar acest fapt ar conduce la un schimb de valori, experiențe, cunostințe etc., asimilate în străinătate. Dat fiind faptul, că grupul de inițiativă al proiectului, am fost / suntem în condiția studentului moldovean în Franța, necesitatea creării unui astfel de eveniment este justificată printr-o altă exigență, de a contribui direct la respectivul proces despre care am menționat anterior”, a declarat Doina Guzun, președinta „Jeunes Moldaves”, organizator Gala studenților originari din RM. Dosarul va conține CV-ul în format european (max. 2 pagini), în limba română, o scrisoare de motivare (max. 150 de cuvinte) care sa conţină argumentarea unei contribuții a aplicantului la dezvoltarea Republicii Moldova și o scrisoare de referință, semnate de cadre universitare implicate în programul de studii sau de cercetări al aplicantului sau foști angajatori din cadrul stagiilor, proiectelor sau altor misiuni profesionale.

 

gala

Foto: www.galastudentilor.md

 

Concursul se va desfășura în perioada 1 octombrie – 1 decem-brie 2013. Aplicațiile, modalitățile exacte privind depunerea dosarului si datele de contact ale organizatorilor proiectului sunt accesibile online, la adresa: www.galastudentilor.md.

 

Șansa de a deveni cel mai bun dintre cei mai buni

 

Studenții care învață peste hotare s-au arătat interesați de concurs. ”Salut această inițiativă. Acest proiect reprezintă o oportunitate minunată de a crea o rețea de tineri profesioniști, entuziaști și activi, care doresc să contribuie la dezvoltarea Moldovei. De asemenea, îmi place ideea de conectare a talentelor cu posibilii angajatori”, spune Dana Muntean, studentă la Universitatea Warwick din Marea Britanie. Alții, sunt mai sceptici. ”Inițiativa e lăudabilă, dar nu pot să spun că o să iasă oamenii să se laude cu notele lor, din obișnuință…”, a specificat Mihai Me-reuță care face economie la Université Montesquieu Bordeaux IV din Franța. ”Contăm pe un număr cât mai mare de participanți și cât mai diversificat. Sperăm ca respectivii să dispună de suficientă motivație pentru a participa! Acest concurs este o șansă de a deveni cel mai bun dintre cei mai buni”, a adăugat Doina Guzun. Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt: Studentul anului din SUA și Canada, Studentul anului din Europa de Vest, Studentul anului din Europa Centrală și de Est, Studentul anului din restul lumii și Studentul anului din străinătate.

 

Networking profesionist și spargerea stereotipurilor

 

Selectarea participanților va fi realizată de către un juriu format din personalități marcante din mediul academic, instituțional și mediul de afaceri din Republica Moldova.

Criteriile de evaluare a dosarelor pentru Gala studenților originari din Republica Moldova „Excelență academică pentru Moldova” includ date privind performanța academică și activități extra-curriculare ce țin de implicarea socială și dezvoltarea personală.

”Facilitățile de care vor beneficia câștigătorii sunt de ordin: rețea profesionistă, recunoaștere și contacte cu potențiali angajatori. Tindem să coagulăm grupurile de studenți din același domeniu. Spre exemplu, studenții din economie din Marea Britanie, Germania și Spania ar putea implementa un proiect sau crea un think-tank economic cu expertiza locală a studenților. În plus, astea sunt viitoarele networking, e important să ai contacte peste tot în lume.

Vrem să schimbăm paradig-ma că peste hotare plecăm doar la muncă. Tinerii pleacă şi la studii. Mesajul e că talentul moldovenesc e de abia în creștere. Răbdare trebuie să avem”, a menționat Dumitru Vicol, Strategist Lyxor AM, organizator al concursului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand