Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunţă pentru micşorarea duratei concediului plătit pentru îngrijirea copilului de la trei la doi ani. Totodată, sindicatele sunt pentru ca durata concediului neplătit pentru îngrijirea copilului să fie micşorat de la şase la cinci ani.
O declaraţie în acest sens a făcut, pe 23 mai, la Chişinău, Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, în cadrul unei dezbateri publice privind perspectiva dezvoltării politicilor publice în domeniul îngrijirii copiilor de până la trei ani și îmbunătățirea cadrului legal privind educația timpurie. La dezbatere au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ai Ministerului Educației, ai sindicatelor și patronatelor, ai societății civile, ai mediului de afaceri.
„Mamele trebuie să revină la muncă, după ce copilul a împlinit o anumită vârstă, când poate să frecventeze grădiniţa”. Petru Chiriac însă a menţionat că în ţară pentru moment lipsesc creşe care ar primi copii de la vârsta de doi ani. „Nu e secret pentru nimeni că în Chişinău nu se mai construiesc grădiniţe, iar unele dintre cele existente chiar sunt demolate. Şi nu înţeleg din ce motiv se face acest lucru, din moment ce din partea părinţilor vin o mulţime de cereri de a plasa copiii în grădiniţe?”.
Vicepreşedintele CNSM a spus că în grădiniţe trebuie să activeze specialişti calificaţi, iar aceştia urmează a fi remuneraţi mai bine decât în prezent. „Dacă învăţăm copilul să vorbească corect, el vorbeşte corect. Dacă îl educăm corect, el va deveni un om cu literă mare. Pentru asemenea eforturi, educatorele şi dădacele trebuie salarizate pe potrivă”, a conchis Chiriac.
Şi Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Patronatului din Moldova, a spus că este pentru micşorarea concediului pentru îngrijirea copilului. „Mamele trebuie să revină la serviciu cât mai repede posibil”, a subliniat Leonid Cerescu.
Prezentă la discuții, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a declarat că
perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani are un impact negativ asupra reintegrării sociale și profesionale a femeilor. „Deseori, mamele sunt nevoite să amâne reîncadrarea în câmpul muncii, pentru că nu există instituții antepreșcolare pentru copii mai mici de trei ani. Iată de ce considerăm oportună promovarea unui serviciu specializat, sub forma unui centru de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la patru luni până la trei ani. Ministerul de resort și-a propus elaborarea cadrului normativ pentru organizarea și funcționarea acestui serviciu”, a specificat ministrul.
Un astfel de centru a fost instituit deja la Bălți, iar pentru anul 2016 este planificată organizarea unui nou centru. Beneficiarii serviciului vizat sunt copii cu vârsta cuprinsă între patru luni și trei ani, care provin din familii cu venituri mici, inclusiv familii monoparentale, familii cu mulți copii, părinți cu dizabilități.
Ministrul Stela Grigoraș s-a referit și la proiectul de lege care va reglementa activitatea profesională a bonelor. Astfel, bonele vor putea presta servicii oficial și vor avea posibilitatea de a beneficia de garanțiile oferite de sistemul de asigurări sociale. Adoptarea proiectului va permite depăşirea unui şir de riscuri asociate cu activitatea bonelor.
Ministrul Educației, Corina Fusu, a anunțat că instituția pe care o conduce elaborează un set de acte normative pentru a îmbunătăți situația în domeniul educației copiilor cu vârsta de până la trei ani, care urmează a fi finalizat până în noiembrie 2016.
Reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare au discutat posibilitatea încurajării sectorului privat în deschiderea serviciilor de creșă, precum și asigurarea tuturor părinților cu indemnizație ajustată la valoarea coșului minim de consum, chiar dacă nu au activat în câmpul muncii.