19 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediul medical nu se include în cel anual de odihnă. Obligat să informeze angajatorul despre neprezentarea la serviciu

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediul medical nu se include în cel anual de odihnă. Obligat să informeze angajatorul despre neprezentarea la serviciu

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Concediul medical nu se include în cel anual de odihnă

 

Durata concediului medical se include sau nu în cea a con­cediului de odihnă anual, în caz de coincidenţă?

Igor Sterea, Chișinău

 

Art. 118, alin. (6) din Codul muncii prevede că durata concedii­lor medicale nu se include în durata concediului de odihnă anual. În caz de coincidenţă totală sau parţială a concediului de odihnă anual cu concediul medical, în baza unei cereri scrise a salariatului, concediul de odihnă anual nefolosit integral ori parţial se amână pe perioada convenită prin acordul scris al părţilor sau se prelungeş­te, respectiv, cu numărul zilelor indicate în documentul, eliberat în modul stabilit, privitor la acordarea concediului medical în cadrul aceluiaşi an calendaristic.

 

Obligat să informeze angajatorul despre neprezentarea la serviciu

 

Am lipsit trei zile de la serviciu, pe motiv de sănătate. Când am revenit,  am prezentat certificatul medical, dar angajatorul mi-a aplicat sancțiune disciplinară sub formă de avertisment, pe motiv că nu l-am informat că voi lipsi. Doresc să aflu dacă salariații au o astfel de obligație?

Viorica Cărăuș, Chișinău

 

Potrivit art. 9 din Codul muncii, modificat prin Legea nr.188 din 21.09.2017, salariatul este obligat să informeze de îndată angajato­rul sau conducătorul nemijlocit despre imposibilitatea de a veni la serviciu și să prezinte, în termen de cinci zile lucrătoare după relu­area activității de muncă, documentele care justifică absența. Prin urmare, în acest caz poate fi constatată abaterea disciplinară, însă pentru aplicarea sancțiunii disciplinare angajatorul trebuie să res­pecte procedura aplicării acesteia, inclusiv convocarea salariatului în vederea solicitării explicației privind fapta comisă. În cazul în care asemenea explicație nu a fost solicitată, sancțiunea aplicată poate fi contestată în instanța de judecată.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand