Salariații ar putea să beneficieze de dreptul de a solicita concediul anual de odihnă integral sau parțial divizat în mai multe părți, după necesitate. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a avizat recent un proiect de modificare a Codului muncii.
Astfel, autorii proiectului propun excluderea din legislație a prevederii ca una din părțile concediului să aibă o durată de cel puțin 14 zile calendaristice. Totodată, din motive justificate, cu consimțământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanților salariaților, concediul poate fi amânat. În asemenea cazuri, salariatului i se vor acorda, în anul de muncă curent, doar zilele solicitate din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă fiindu-i rezervată până la sfârșitul anului următor.
„Acest proiect de lege va crea un cadru juridic care, în practică, va genera mai multă flexibilitate în ceea ce privește acordarea concediului anual de odihnă divizat. În plus, salariatul va avea posibilitatea de refacere a sănătății și soluționare a problemelor de familie. De cele mai multe ori, salariații, din motive personale justificate, doresc să-și ia concediul anual de odihnă divizat, cu durate mai mici, de exemplu, a câte cinci, șapte sau 10 zile”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Opinia sindicatelor
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) nu susține această modificare.
„S-a propus o modificare care contravine Cartei sociale europene revizuite. Documentul prevede: concediul anual de odihnă nu trebuie să fie transferat în întregime pentru anul viitor, salariatul ar trebui să beneficieze în mod obligatoriu de cel puțin 14 zile de concediu anual. Prin această modificare se încearcă a reveni la cadrul legal precedent, care nu corespunde Cartei sociale europene revizuite”, a relevat, pentru ziarul „Vocea poporului”, Eugen Covrig, șeful Departamentului juridic al CNSM.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară a PDM. Proiectul urmează a fi dezbătut de celelalte comisii parlamentare, iar ulterior, examinat într-o ședință plenară a Parlamentului.