2 October 2024
Chisinau
Social

Compensațiile din facturi vor fi mai mici în sezonul rece al anului curent

Loading
Social Compensațiile din facturi vor fi mai mici în sezonul rece al anului curent
Compensațiile din facturi vor fi mai mici în sezonul rece al anului curent
agora.md

Și în acest an statul va compen­sa o parte din facturile pentru gaze, energie electrică și căldu­ră, doar că într-o măsură mai mică.  Autoritățile au două ar­gumente: resursele energetice s-au mai ieftinit, iar Guvernul nu mai are banii pe care i-a avut anul trecut. Declarații în acest sens a făcut ministrul Munci și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei emisiuni televi­zate.

„Discutăm cu colegii de la Mi­nisterul Energiei pentru a înțelege care va fi prețul la sursa de ener­gie reglementată pentru perioada rece a anului, precum și cu colegii de la Ministerul Finanțelor, pen­tru a identifica resursele necesare. Ca să stabilim care va fi nivelul de compensații, trebuie să clarificăm prețul reglementat, nivelul de ve­nituri pentru gospodării și resur­sele disponibile ale Guvernului. Vreau să accentuez că ele nu vor fi la nivelul anului trecut. Avem și resurse mai puține, dar și prețul la sursa de energie reglementată cre­dem că va fi mai mic comparativ cu anul trecut. Nu sunt resurse­le pe care le-am avut anul trecut, când am avut susținere din partea partenerilor. În acest an, suportul partenerilor a fost redirecționat în alte domenii, inclusiv în cele legate de eficiența energetică și independența energetică, pentru că sistemul de compensații este o măsură temporară, care atenuează efectele unui sistem ineficient”, a menționat Alexei Buzu.

Totuși, cei care anul trecut au beneficiat de compensații vor tre­bui să completeze și în acest an formularul prin care solicită ajutor de la stat. Nou este că, pe lângă cele șase categorii de beneficiari, în funcție de gradul de vulnerabi­litate, în acest an vor mai apărea două – categoria primară și maxi­mă.

„Cum am spus, nivelul de compensații depinde de venitul gospodăriei, iar veniturile s-au schimbat, fie spre bine, fie spre rău, și noi trebuie să înțelegem acest lucru când stabilim nivelul de vulnera­bilitate și, respectiv, nivelul de compensații. Suntem în plin proces de a clarifica toate detaliile legate de pro­cesul de compensație. Am introdus două categorii noi. Vom avea în total șapte categorii, în funcție de gradul de vulnerabili­tate. Am făcut acest lucru pentru a ținti și mai bine, a identifica gospo­dăriile cu venituri mai mici, ținând cont că, în acest an, prețul la sursa de energie va fi mai mic compara­tiv cu perioada rece a anului prece­dent. Vrem să ne asigurăm că avem acces la mai multe detalii despre potențialii beneficiari ai sistemului de compensații”, a adăugat minis­trul Muncii și Protecției Sociale.

Anul trecut, de „ajutor la con­tor” au beneficiat aproximativ 80 la sută din populație.

În acest scop, statul a transferat distribuitorilor de resurse energe­tice trei miliarde 470 de milioane de lei. Banii, în mare parte, au pro­venit din donații din partea țărilor occidentale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand