Ultima şedinţă a Comitetului Confederal, de joi, s-a desfăşurat într-o atmosferă de creativitate productivă, pe alocuri chiar bătăioasă, cu discuţii în contradictoriu, un lucru inerent atunci când există mai multe idei şi abordări ale chestiunilor. Până la urmă, însă, toate deciziile au fost aprobate prin consens, în urma votului organului colegial, precum e Comitetul Confederal al CNSM.
Cele mai aprinse dezbateri au avut loc pe marginea primelor două chestiuni de pe ordinea de zi: Cu privire la organizarea Forumului sindical național „Sinergie socială” (care urmează să fie desfăşurat pe data de 28 martie 2025, în incinta Arenei Chișinău), şi cea Cu privire la declararea anului 2025 drept Anul funcționarului public și funcționaru-lui public cu statut special.
Prima chestiune a fost prezentată de Lilia Franţ, vicepreşedintă a CNSM, care a vorbit despre necesitatea organizării acestui forum, care va servi drept o platformă de unitate şi solidaritate sindicală. Acesta nu va înlocui organizarea altor acțiuni sindicale, precum acțiuni de protest şi de alt gen, dar va contribui la consolidarea instituțională într-un an electoral sindical.
Solidaritatea şi eficacitatea activităţilor – cuvintele de ordine pentru mişcarea sindicală
Referitor la prima chestiune, unii membri ai Comitetului Confederal (Victor Talmaci, Vasile Mămăligă) au subliniat necesitatea intensificării comunicării liderilor sindicali, o necesitate la care s-a referit şi Vlad Canţîr. Până la urmă, s-a decis organizarea Forumului, iar la chestiuni organizatorice se va reveni ulterior.
Cât priveşte a doua chestiune din ordinea zi, s-a decis să se completeze formularea, punându-se accentul pe susţinerea sindicatelor atât din sectorul bugetar, cât și din cel real, în special, ramura energetică şi cea feroviară, care se confruntă cu probleme serioase.
Membrii Comitetului Confederal au mai aprobat chestiunile Cu privire la Planul de activitate al CNSM pentru semestrul I al anului 2025, Cu privire la Planul CNSM în domeniul formării sindicale şi cercetării pentru anul 2025, Cu privire la propunerile CNSM la Planul de activitate al Comisiei naționale pentru consul-tări și negocieri colective (CNCNC) pentru semestrul I din anul 2025.
La ultima Chestiune, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a prezentat situaţia reală, menţionând că 18 din cele 32 de propuneri la Planul de activitate al CNCNC aparţin sindicatelor, care a fost discutat în după-amiaza aceleiaşi zile de joi la Casa Guvernului de partenerii sociali.
Printre chestiunile importante discutate de membrii Comitetului Confederal a fost şi cea privind susţinerea publicaţiei „Vocea poporului”.