19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Comitetele sectoriale vor avea statut juridic şi ar putea deveni mai funcţionale

Loading
Social Comitetele sectoriale vor avea statut juridic şi ar putea deveni mai funcţionale

Obiectivul asumat de autori­tăţile statale din ţara noastră de a crea comitete sectoriale în 12 domenii de specializare pentru ca, până în 2017, să fie elaborat setul complet de standarde ocupaţionale pen­tru meseriile şi specialităţile vocaţional-tehnice, a eşuat. În scopul redresării acestei situa­ţii, autorităţile publice au ini­ţiat mai multe acțiuni, printre care se numără şi adoptarea recentă a Legii cu privire la comitetele sectoriale pentru formare profesională.

comitete-sectoriale

Potrivit reprezentanţilor Minis­terului Sănătăţii, Muncii şi Protec­ţiei Sociale, legea a fost elaborată în vederea stabilirii unui statut juridic al comitetelor sectoriale pentru formare profesională. În prezent, în ţara noastră activează şase structuri tripartite de acest fel, fără personalitate juridică, iar acest fapt ar constitui un obstacol major pentru funcţionalitatea lor.

În consecinţă, până în prezent, au fost elaborate 33 de standar­de ocupaţionale pentru profesiile muncitoreşti din necesarul de cel puţin 300 doar pentru meseriile de bază.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand