2 October 2024
Chisinau
Social

Comisia Europeană vrea să conjugăm eforturile ca să facem față pandemiei

Loading
Social Comisia Europeană vrea să conjugăm eforturile ca să facem față pandemiei
Comisia Europeană vrea să conjugăm eforturile ca să facem față pandemiei
thestar.com

Planul Comisiei Europene pen­tru înființarea Uniunii Europene a Sănătății constituie primul pas, ur­mează să se facă și mai mult pentru intensificarea măsurilor de răspuns ale sferei sănătății publice la provo­cările legate de pandemie în Euro­pa, relatează Federația Europeană a Sindicatelor din domeniul Servicii­lor Publice (EPSU).

Recent, Comisia Europeană a publi­cat propunerile în care sunt expuși primii pași pentru înființarea Uniunii Europene a Sănătății. Propunerile au fost lansate într-un moment decisiv și coincid cu adopta­rea Acordului Parlamentului European și al Consiliului Europei privind majorarea bugetului pentru sănătate EU4Health până la 5,1 mlrd. de euro. Însă este nevoie de mult mai mult pentru depășirea punctelor vulnerabile pe termen lung, cauzate de re­strângerile și restricțiile care au subminat posibilitățile de reacție ale sistemelor de sănătate europene.

Jan Willem Goudriaan, secretarul ge­neral al EPSU, a menționat, în legătură cu aceasta: „Noi considerăm că sporirea finanțării constituie un succes al lucrători­lor medicali care s-au mobilizat în întrea­ga Europă, pentru a revendica majorarea investițiilor în sistemul de sănătate, însă aceasta este insuficient. Lucrătorii medicali acordă asistența medicală necesară, pen­tru a face față tuturor amenințărilor asupra sănătății. S-a făcut prea puțin ca să fie asi­gurate eforturi conjugate pentru diminua­rea insuficienței de angajați, pentru ame­liorarea sănătății și a securității, precum și a condițiilor de muncă pentru personalul medical”.

În cadrul Uniunii Europene a Sănătății, Comisia Europeană a propus ca Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenției Europene pentru Medi­camente (EMA) să li se atribuie preroga­tive sporite. Este un pas pozitiv, dar este de importanță vitală ca aceste agenții să fie complet transparente și să-și gestione­ze activitatea cu responsabilitate. Pentru a avea succes, sindicatele care reprezintă angajații din sistemul de sănătate și din serviciile de îngrijire trebuie să participe la administrarea acestora.

Sindicatele joacă un rol indispensa­bil în apărarea intereselor și în asigurarea sănătății și securității oamenilor din teri­toriu în timpul crizelor transfrontaliere în domeniul sănătății, când presiunea asupra sistemului de sănătate și asupra lucrători­lor medicali este enormă.

Propunerea Comisiei Europene pentru intensificarea stabilității sistemului de să­nătate în Uniunea Europeană prin interme­diul unui audit al UE încă urmează să fie clarificată: EPSU a solicitat efectuarea unor teste privind stresul în condițiile în care muncesc lucrătorii medicali și asistenții care prestează servicii de îngrijire socială, ceea ce constituie o componentă importantă. Acest lucru este necesar pentru asigurarea stabilității sistemelor de sănătate, care nu pot funcționa fără lucrători medicali.

Pentru înființarea unei Uniuni Europe­ne a Sănătății active și eficiente, capabilă să reacționeze la pandemie, este nevoie de cooperarea și coordonarea sistemelor de sănătate la nivel european. Antrenarea partenerilor sociali pe parcursul întregului proces va constitui cheia pentru elaborarea unor programe pe termen lung și asigura­rea Europei cu cadrele medicale necesare în viitoarele decenii. Sindicatele care re­prezintă angajații din sistemul de sănătate trebuie să fie antrenate în elaborarea pla­nurilor pentru buna pregătire a UE în acest sens. EPSU va conlucra cu toate părțile in­teresate de înființarea Uniunii Europene a Sănătății, care va asigura dreptul la îngrijire pentru toți.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand