25 iunie 2024
Chisinau
Social

Comisar ONU: informații credibile despre execuțiile talibanilor

Loading
Social Comisar ONU: informații credibile despre execuțiile talibanilor
Comisar ONU: informații credibile despre execuțiile talibanilor
ft.com

Înaltul Comisar al ONU pen­tru Drepturile Omului, Mi­chelle Bachelet, a declarat că a primit informații credibile despre încălcări grave comi­se de talibani în Afganistan, inclusiv execuții sumare ale civililor și restricții impuse femeilor, precum și represi­uni ale protestelor împotriva talibanilor.

Bachelet a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omu­lui organizarea unei sesiuni de urgență la cererea Pakistanului și a Organizației de Cooperare Islamică (OIC) și solicită institui­rea unui mecanism de monitori­zare atentă a acțiunilor talibani­lor, potrivit Reuters.

De asemenea, talibanii au în­ceput condamnările la moarte ale afganilor care au colaborat cu trupele americane. Aceștia l-au condamnat la moarte pe fratele unui traducător afgan, potrivit scrisorilor obținute și publicate de CNN, acuzându-l că a ajutat SUA și că i-a oferit aju­tor fratelui său, care a lucrat ca interpret al trupelor americane din Afganistan. Talibanii au moti­vat că l-au condamnat la moarte pentru că nu s-a prezentat la o audiere, după prima notificare.

În a treia scrisoare, care este dactilografiată, talibanii îl înştiin­ţează pe bărbat că, pentru că a respins avertismentele anterioa­re de a opri „servitutea faţă de cruciaţii invadatori” şi a ignorat o citaţie pentru a se prezenta la o audiere, el a fost declarat „vino­vat în lipsă” şi va fi condamnat la moarte. Talibanii au predat scrisorile trimise în ultimele trei luni fratelui interpretului, potrivit unui fost coleg care a lucrat cu fratele acestui afgan.

Tratamentul aplicat femeilor de către talibani va fi o „linie roşie”. „O linie roşie fundamen­tală va fi modul în care talibanii tratează femeile şi fetele şi le respectă drepturile la libertate, la libertatea de mişcare, la edu­caţie, la exprimare personală şi la muncă, conform normelor in­ternaţionale în materie de drep­turi ale omului. În mod deosebit, garantarea accesului la o educa­ţie secundară de calitate pentru fete va fi un indicator esenţial al angajamentului” talibanilor în favoarea drepturilor omu­lui”, a spus Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pen­tru Drepturile Omului, potrivit Agerpres.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand