3 October 2024
Chisinau
Social

Colegii noștri, sarea pământului: să fim alături de ei cu gândul și cu fapta

Loading
Social Colegii noștri, sarea pământului: să fim alături de ei cu gândul și cu fapta
Colegii noștri, sarea pământului: să fim alături de ei cu gândul și cu fapta
sindicate.md

De multe ori meditez asupra sin­tagmei „sarea pământului”, asu­pra sensului acesteia oferit de dicționarul explicativ: ceea ce este mai de preț, mai valoros. Și mă gân­desc la oamenii de la țară care ne înconjoară, intelectuali sau țărani, muncesc în sudoarea frunții și își pun adesea întrebări gen: de ce trăim așa de prost, dacă nu suntem leneși? Și nici proști nu suntem… Chiar să aibă prosperitatea sau, mai degrabă, lipsa acesteia, legătură cu nepăsarea, indolența, indiferența în plan social, cultural? Sau e vorba de lăcomia unora în detrimentul al­tora, al celor mulți?

Aceste gânduri mi-au revenit în minte recent, când am participat, în perioada 15-16 septembrie curent, la Institutul Mun­cii, la atelierul cu genericul „Activitatea reprezentanților CNSM în teritoriu – im­pact asupra mișcării sindicale”, organizat de către CNSM.

Am fost încadrați în discuții într-o mo­dalitate nouă, dar foarte eficientă – discuții de tip panel, care ne-a oferit posibilitatea de a ne expune printr-un mecanism de co­municare interactiv, motivant și interesant. Am apreciat și munca moderatorilor, Ser­giu Sainciuc și Lilia Franț, vicepreședinți ai CNSM, care au favorizat o atmosferă caldă în evoluția discuțiilor.

Primul panel, moderat de către Sergiu Sainciuc, ne-a antrenat în discuții privind parteneriatul social din teritoriu. Vorbito­rii și-au împărtășit experiența negocierii convenției colective la nivel teritorial, au identificat și probleme, cea mai gravă fi­ind lipsa Asociațiilor Patronale în raioane, care face mai dificile negocierile ce ar pu­tea aduce un plus de beneficii oamenilor muncii. Sergiu Sainciuc, ne-a oferit su­port la subiectul „Negocierile colective și convenția colectivă la nivel teritorial: între­bări și răspunsuri de bază”. Domnia sa a reușit să ne motiveze să inițiem negocie­rea unei convenții colective în raioanele pe care le reprezentăm (majoritatea raioane­lor nu au convenții colective semnate cu partenerii sociali).

Al doilea panel, moderat de către Lilia Franț, a pus în valoare importanța activităților de organizare, instruire și in­formare a membrilor de sindicat. Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pande­mia Covid-19, au demarat instruirile, pri­mul seminar de formare fiind deja preconi­zat la Briceni, pe 20 septembrie. Am simțit un avânt al mișcării sindicale, o voce puter­nică, ce ne cheamă la acțiune.

În continuarea atelierului, Elena An­ton, Sergiu Iurcu și Irina Ciudin, experți la CNSM, ne-au informat în domeniul comu­nicării eficiente, indispensabile unui lider sindical, în vederea protecției social-eco­nomice a membrilor de sindicat, ca impact al activităților CNSM, precum și despre protecția juridică prin prisma ultimelor modificări la Codul muncii.

Ne bucurăm că, după o lungă perioadă de pandemie, am reușit, în timp restrâns, să discutăm, să ne informăm, să ne in­struim pentru a avea un mai mare impact în activitatea noastră de reprezentant al CNSM în teritoriu.

Suntem siguri că schimbul de idei și de experiență realizat la atelierul de la Institutul Muncii ne va fi de real fo­los în activitățile noastre de instruire și informare desfășurate cu colegii noștri, care sunt, într-adevăr, sarea pământului și trebuie să fim alături de ei cu gândul și cu fapta.

 

Ana CIMPOIEȘU, reprezentant al CNSM în raionul Hâncești

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand