14 aprilie 2024
Chisinau
Cultura

Colecţionarul Petru Costin, în Cartea Recordurilor Guinness

Loading
Cultura Colecţionarul Petru Costin, în Cartea Recordurilor Guinness
Colecţionarul Petru Costin, în Cartea Recordurilor Guinness
pentru-coxtin-Guiness

Foto: asm.md

Cartea Recordurilor Guinness a mai bifat un superlativ, un record înregistrat de colecţionarul Petru Costin, în comun cu Liceul şi Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

 

Pe colecţionarul Petru Costin, l-aţi mai întâlnit în paginile “Vo­cii poporului”, atunci când v-am prezentat impresionantele sale colecţii ce reprezintă patrimoniul nostru cultural. De data aceasta, recordul a fost omologat pentru cel mai considerabil patrimoniu istoric şi cultural – 3200 de potcoave datate din sec. XIV-XX, co­lecţionarul având în posesie peste 25 de colecţii tematice. Potrivit Eugeniei Tofan, ofiţerul de presă al Academiei de Ştiinţe, Certi­ficatul Guinness World care atestă această performanţă i-a fost înmânat lui Petru Costin, în mod festiv, în cadrul ultimei şedin­ţe din acest an a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, de către preşedintele AŞM, academicianul Gheorghe Duca. La rândul său, deţinătorul Recordului Guinness a ţinut să aducă sincere mulţumiri preşedintelui AŞM, la iniţiativa căruia a fost propus spre înregistrare, la Guinness World Records acest patrimoniu, dar şi rectorului Universităţii AŞM, directoru­lui Liceului AŞM, studenţilor şi elevilor acestor instituţii pentru suportul acordat şi participarea nemijlocită în realizarea acestui proiect inedit.

 

g_cultura

Certificatul original Guinness World Record va rămâne o piesă de valoare în muzeul AŞM

 

Întrucât această performanţă a fost un succes comun, colecţionarul a exprimat doleanţa ca Certificatul original Guinness World Record să rămână o piesă de valoare în muzeul AŞM şi Universităţii AŞM. Totodată, Petru Costin a adus mulţumiri domnului Vugar Novruzov, preşedinte al SRL Azmol Company, pentru faptul că, alături de Academia de Ştiinţe a Mol­dovei şi Universitatea AŞM, omul de afaceri a fost primul care a apreciat patrimoniul istoric, pe care îl deţine, oferindu-i un suport considerabil, fără de care nu ar fi fost posibilă participarea la acest prestigios concurs, care a culminat cu înregistrarea Recordului Mondial. În semn de înaltă mulţumire, Petru Costin a transmis Certificatul Guinness World Record şi domnului Vugar Novruzov, care, în opinia sa exprimă şi succesul domniei sale, dar şi al com­paniei pe care o conduce.

Menţionăm că în luna mai 2011, peste o sută de tineri ai Lice­ului şi Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei au realizat harta administrativ-teritorială a Republicii Moldova cu suprafaţă de 64 m2, formată din monede de colecţie, în număr de 190 de mii, încadrată într-o panoramă ce reprezintă o potcoava gigantică, for­mată din alte 3200 de potcoave mici, oferite de colecţionarul Petru Costin, care este şi doctorand la Institutul de Istorie al AŞM.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand