Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) au un scop comun – să facă viața cetățenilor mai bună. Aceasta ar fi una dintre concluziile care pot fi trase de la întrevederea membrilor Comitetului Confederal al CNSM cu Elena Ţîbîrnă, director gene-ral al CNAS, care a avut loc pe 4 aprilie la Casa Sindicatelor.
În debutul întâlnirii, Igor Zubcu, președintele CNSM, a ținut mai întâi să-i mulțumească Elenei Ţîbîrnă pentru bună-voința de a accepta această întrevedere și a pune în discuție problemele de care se preocupă membrii Comitetului Confederal de mai mult timp.
„Totodată, doresc să-mi exprim speranța că întâlnirea de azi va fi una de bun augur, dat fiind faptul că noi avem un scop comun: să facem tot posibilul ca cetățenii țării noastre să se bucure de o viață mai bună. Sindicatele cred într-un parteneriat viabil și constructiv între CNSM și CNAS. Noi avem posibilitatea să colaborăm cu două instituții care urmăresc același scop, de a crea condiții de muncă mai bune pentru cetățeni, inclusiv pentru membrii de sindicat: Inspectoratul de Stat al Muncii și Casa Națională de Asigurări Sociale. Vă mulțumim pentru munca depusă și vă promitem că CNSM va susține activitatea profesioniștilor din sistemul de asigurări sociale”, a relevat Igor Zubcu.
În cuvântul de salut, Elena Ţîbîrnă a menționat că, pe parcursul ultimilor ani, CNAS a reușit să implementeze pe domeniile de activitate toate politicile sociale ale statului: „Am acordat servicii publice de calitate cetățenilor și mediului de afaceri, dând dovadă de profesionalism și integritate şi de o atenţie deosebită faţă de nevoile beneficiarilor. Astăzi suntem mai aproape de cetățeni prin lansarea unor servicii electronice, precum și prin impulsionarea utilizării de către alte instituții a datelor deținute de CNAS. De asemenea, am asigurat gestionarea eficientă a mijloacelor bugetului asigurărilor sociale de stat. În consecință, toate pensiile și prestațiile sociale au fost finanţate la timp”.
În continuare, membrii Comitetului Confederal au adresat conducerii CNAS propuneri privind perfecționarea sistemului de asigurări sociale la nivel național, referindu-se și la apărarea drepturilor salariaților, ale beneficiarilor de indemnizații, pensionarilor.
Liderii sindicali au abordat, de asemenea, modul de repartizare a biletelor de tratament balneosanatorial către persoanele asigurate. În acest context, s-a propus modificarea mecanismului de acordare a biletelor de tratament balneosanatorial al asiguraților și revenirea la repartizarea biletelor prin metoda solidară. Liderii sindicali au insistat asupra necesității operării unor modificări la Legea nr. 131 din 03.07.2015 privind achizițiile publice și Legea nr. 190 din 08.05.2003 cu privire la veterani. De asemenea, a fost lansată inițiativa de a formula o decizie comună către Guvern de a majora fondul de subvenționare a biletelor de tratament balneosanatorial de la 30 de milioane de lei, care este la momentul actual, măcar până la 50 de milioane de lei.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a ținut să sublinieze necesitatea operării unor modificări legislative în favoarea beneficiarilor de pensii. În acest sens, a propus ca la calcularea pensiei anticipate pentru carieră lungă să fie inclusă perioada de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani. Alte inițiative ale vicepreședintelui CNSM au vizat reducerea stagiului de cotizare necesar pensionării în cazul salariaților care au activat în condiții nocive de muncă și pentru femeile care au născut și educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii.
Sindicaliștii au subliniat necesitatea îmbunătățirii serviciilor electronice prestate de către CNAS populației, cu scopul de a asigura o comunicare mai rapidă cu beneficiarii.
La finele întrevederi, Elena Ţîbîrnă a promis că va examina toate propunerile înaintate, să găsească și soluții pentru ele, care ulterior vor fi analizate cu liderii sindicali ca, de comun acord, să se ia decizii definitive și rezonabile. Totodată, părțile au convenit să aibă și pe viitor un dialog constructiv pentru a implementa proiecte comune în domeniul protecţiei social-economice a salariaților.