La sfârșitul lunii iulie anul curent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă (ANOFM) au lansat un curs de instruire oferit gratuit migranților reveniți în Republica Moldova. Ulterior, în perioada august-septembrie 2021, participanții la curs vor primi asistență juridică în domeniul legislației muncii.
Beneficiarii acestui curs de instruire sunt circa 100 de persoane, migranți reveniți recent în țară, care s-au angajat în câmpul muncii sau sunt în căutarea unui loc de muncă sau/și care sunt șomeri, potențiali emigranți.
Participanții la instruire pot obține răspuns la toate întrebările legate de angajarea în câmpul muncii
Ei vor fi instruiți de specialiști ai CNSM și ANOFM în domenii care vizează ocuparea forței de muncă și migrația, contractul individual și colectiv de muncă, securitatea și sănătatea la locul de muncă, securitatea socială, inclusiv asistență și consultații juridice. Totodată, participanții la instruire pot obține răspuns la toate întrebările legate de angajarea în câmpul muncii.
Motivația organizării cursului dat rezidă în faptul că, în urma pandemiei de Covid-19, emigranții moldoveni au fost afectați de mai multe măsuri restrictive adoptate de țările lumii și, drept consecință, au fost primii care au ajuns în șomaj. Potrivit statisticilor, o parte dintre aceste persoane s-au întors sau intenționează să se întoarcă în țară, având nevoie de un șir de măsuri de suport cu privire la găsirea unui loc de muncă și la o cunoaștere mai bună a drepturilor în domeniul muncii.
Ghidare în procesul de angajare
Beneficiarii cursului au aflat detalii despre suportul pe care ANOFM poate să-l ofere emigranților reveniți acasă, despre oportunitățile de pe piața muncii din Republica Moldova, prestarea serviciilor de ghidare în procesul de angajare în câmpul muncii etc.
Totodată, beneficiarii au fost informați despre activitatea CNSM și rolul organizațiilor sindicale în procesul de apărare a drepturilor și intereselor salariaților, inclusiv motivația apartenenței la sindicate. Specialiștii Confederației au comunicat informații utile ce țin de obligațiile angajatorului în domeniul asigurării salariaților cu condiții bune de muncă prin încheierea și respectarea contractelor colective și individuale de muncă, respectarea cerințelor în domeniul asigurărilor sociale și a celor din domeniul securității și sănătății în muncă.
Conform datelor Biroul Național de Statistică, în trimestrul doi al anului 2020, circa 15 la sută din gospodării cu membri peste hotare au menționat într-o cercetare că cel puțin un membru al gospodăriei s-a întors de peste hotare, deoarece a pierdut locul de muncă, iar alte 15 la sută au declarat că cineva din gospodărie nu a putut să se întoarcă în țară.
Reamintim că proiectului „Rolul sindicatelor în protecția socială a migranților lucrători în contextul Covid-19” este organizat cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, fiind implementat de CNSM în parteneriat cu ANOFM.
Departamentul mass-media și relații internaționale