10 December 2024
Chisinau
Social

CNSM promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități în protecția socială

Loading
Social CNSM promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități în protecția socială
CNSM promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități în protecția socială
Vocea poporului

Recent, CNSM a organizat, cu spriji­nul Ministerului Federal pentru Afa­ceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria și al Fundației „SOLIDAR” din Austria, un seminar la Chișinău despre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în sistemul de protecție socială. Evenimen­tul face parte din proiectul „Protecția socială și sindicatele din Moldova”, im­plementat de CNSM.

La masa rotundă au participat oficiali din CNSM, Stella Avallone, ambasadoa­re a Austriei în Moldova, reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB), Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și organizații neguvernamentale. Discuțiile au abordat provocările întâmpina­te de persoanele cu dizabilități în integrarea pe piața muncii, protecția socială disponibi­lă și rolul sindicatelor și al societății civile în susținerea acestora.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a subliniat că majoritatea persoanelor cu dizabilități se află în grupa de vârstă 30-45 de ani și că este esențial să se identifice măsuri pentru valorificarea potențialului lor, asigurându-le acces la infrastructură, servi­cii de sănătate și oportunități de dezvoltare personală. De asemenea, el a menționat că persoanele cu dizabilități se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie, iar pensiile de dizabilitate nu acoperă necesitățile minime, cu o valoare care reprezintă doar 80% din minimul de existență. În plus, costurile su­plimentare pentru îngrijire și echipamente specializate pun o povară financiară supli­mentară pe aceste persoane.

Stella Avallone a exprimat speranța că seminarul va contribui la îmbunătățirea sistemului de protecție socială și incluziu­ne a persoanelor cu dizabilități în Moldo­va, având în vedere experiența austriacă. Patrick Berger, expert al ÖGB, a prezentat exemplul Oficiului „Șanse-Posibilități” din Austria, un serviciu dedicat sprijinirii per­soanelor cu dizabilități pentru o mai bună integrare în protecția socială.

Conform datelor din Ancheta Forței de Muncă, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică decât cea a persoanelor fără dizabilități. În 2022, 32.000 de persoane din R. Moldova cu dizabilități erau angajate oficial, majoritatea în sectorul serviciilor, urmate de agricultură și industrie/construcții.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand