14 iunie 2024
Chisinau
Social

CNSM își exprimă îngrijorarea legată de nesoluționarea unei probleme de către Guvern

Loading
Social CNSM își exprimă îngrijorarea legată de nesoluționarea unei probleme de către Guvern
CNSM își exprimă îngrijorarea legată de nesoluționarea unei probleme de către Guvern
Vocea poporului

Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova este nedumerită și îngrijorată în legătură cu tergiversarea aprobării de către Guvern a proiectului de Hotărâre cu privire la modifica­rea punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165/2010, care prevede stabilirea cuantumului minim în mărime de 3500 de lei, de la 1 februa­rie curent, se arată într-o Declarație a CNSM.

„Cu regret, constatăm că subiectul în cauză nu a fost inclus nici pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 16 februarie curent, deși proiectul a fost elabo­rat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și supus procesului de avizare (număr unic 650/MMPS/2021) încă la începutul anului 2022”, relevă comunicatul CNSM.

Majorarea cuantumului minim garantat al sala­riului în sectorul real este un angajament comun al partenerilor sociali – Guvern, Sindicate și Patronate –, agreat prin semnarea Memorandului între CNSM și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, precum și urmare a celor convenite în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consul­tări și negocieri colective din 22.12.2021.

„Considerăm inadmisibilă încălcarea principiilor parteneriatului social în condițiile unei situații social-economice dificile a populației din țară. Or, pentru 12 luni ale anului 2021, inflația a constituit tocmai 13,94%, iar conform prognozelor Băncii Naționale a Moldovei pentru anul curent, acest indicator va crește în continuare, până la 18,8 la sută, ceea ce va afecta dezastruos nivelul de trai al populației”, mai subliniază CNSM.

Majorarea cuantumului minim garantat va consti­tui o măsură importantă de motivare a personalului din sectorul real, mai cu seamă a celor 17,4% din­tre salariații din sectorul real, care, conform datelor Biroului Național de Statistică pentru septembrie 2021, beneficiau de un salariu mediu lunar mai mic de 4000 de lei.

În aceste condiții, CNSM solicită insistent Guver­nului aprobarea Hotărârii de Guvern pentru stabilirea noului cuantum minim garantat al salariului în sec­torul real în mărime de 3500 de lei, se mai arată în documentul citat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand