26 septembrie 2023
Chisinau
Social

CNSM dezvoltă relațiile de colaborare cu Federația Sindicatelor din Ucraina

Loading
Social CNSM dezvoltă relațiile de colaborare cu Federația Sindicatelor din Ucraina
CNSM dezvoltă relațiile de colaborare cu Federația Sindicatelor din Ucraina
sindicate.md

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut miercuri, 6 septembrie, o între­vedere cu o delegație de la Federația Sindicatelor din Ucraina (FSU), condu­să de Yevgen Drapiatyi, vicepreședinte al FSU. Părțile au discutat despre prioritățile de colaborare pentru ur­mătoarea perioadă și organizarea unor activități comune.

Cei prezenți au făcut un schimb de opi­nii despre activitatea mișcării sindicale din Republica Moldova și Ucraina, prioritățile în domeniul protecției social-economice

a salariaților, membri de sindicat, situația în domeniul dialogului social, rolul organizațiilor sindicale în procesele legate de aderarea la Uniunea Europeană, implica-rea sindicatelor din Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și suportul oferit refugiaților ucraineni în ceea ce privește încadrarea în câmpul muncii.

Președintele CNSM, Igor Zubcu, a reite­rat deschiderea de a dezvolta relațiile de colaborare dintre cele două entități sindicale. Liderul sindical a menționat că în această perioadă de criză este importantă conjugarea eforturilor pentru a identifica soluții la problemele cu care se confruntă salariații, membri de sindicat.

Yevgen Drapiatyi a relatat despre situația din Ucraina la etapa actuală, problemele cu care se confruntă sindicaliștii și provocări­le pe care le trăiesc zi de zi în condiții de război. Drapiatyi și-a exprimat recunoștința pentru susținerea acordată de cetățenii Re­publicii Moldova în contextul războiului din Ucraina.

De asemenea, s-a discutat despre imple­mentarea unor proiecte de interes comun, inclusiv semnarea unui Memorandum de înțelegere dintre CNSM și FSU pentru a dezvolta relațiile de colaborare în diferite domenii.

Conform datelor CNSM, circa 30 de mii de refugiați din Ucraina au fost cazați la sanatoriile Confederației. De asemenea, refugiații și-au găsit adăpost la Institutul Muncii. Totodată, CNSM și centrele sindica­le național-ramurele au organizat campa­nii de ajutorare a refugiaților și au susținut eforturile autorităților de a gestiona criza generată de războiul din Ucraina.

Precizăm că Federația Sindicatelor din Ucraina este cea mai mare entitate sindicală din țara vecină, cu trei milioane de membri. FSU include 46 de sindicate și 25 de asociații profesionale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand