9 October 2024
Chisinau
Social

Cercetare cu dificultate a unui accident produs pe un şantier din capitală

Loading
Social Cercetare cu dificultate a unui accident produs pe un şantier din capitală
Cercetare cu dificultate a unui accident produs pe un şantier din capitală

 

 

constructori

Foto: vocea.md

Accidentul produs recent pe un şantier de construcţii din capitală, în urma căruia un tânăr a fost traumatizat grav, va fi cercetat de specialiştii Inspectoratului de Stat al Muncii. Cazul nu a fost comunicat însă reprezentanţilor acestei structuri îndată după ce s-a întâmplat, aşa cum prevede legea, a precizat pentru „Vocea poporului” Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii.

 

Dumitru Stăvilă a adăugat că atât an­gajaţii poliţiei şi angajatorul, cât şi repre­zentanţii instituţiei medicale în care a fost internată persoana rănită sau rudele aces­teia, au încercat să tăinuiască acest caz.

Totuşi, reprezentanţii Inspectoratului de Stat al Muncii s-au autosesizat cu re­ferire la tragedia în cauză din informaţiile difuzate de mass-media. Conform acesto­ra, tânărul a ajuns la reanimare după ce a căzut în timp ce efectua lucrări de con­strucţie pe acoperișul unui bloc cu patru etaje.

 

Fără asigurare

 

Martori oculari au declarat jurnaliştilor că, în momentul accidentului, muncitorul nu avea frânghie de susţinere şi nici echi­pament de protecţie. Mediile de informa­re în masă au mai scris că, deşi persoanele care lucrează prin apropiere de şantier spun că muncitorii care lucrau la înălţime aveau, de obicei, frânghii de susținere, în ziua tragediei, tânărul care a căzut nu s-ar fi asigurat.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Spita­lului de Urgenţă, Petru Craveţ, a precizat că victima acestui accident a suferit frac­turi la femurul drept şi la umărul stâng, precum şi luxaţie la cot, iar starea lui este gravă.

 

Dispoziţia de cercetare

 

Dumitru Stăvilă a precizat pentru „Vo­cea poporului” că dispoziţia de cercetare a accidentului a fost emisă cu o întârziere de aproape o săptămână de la producerea nenorocirii.

 

g_social

Salariaţii tăinuiesc accidentele de muncă pentru că nu-şi cunosc drepturile

 

Aceeaşi sursă a specificat că lucrările la care lua parte tânărul accidentat erau efec­tuate de angajaţii Coloanei mobile meca­nizate nr. 1 din capitală, fără a concretiza şi cărei întreprinderi aparţine aceasta.

Tânărul care a suferit în urma inci­dentului este originar din satul Măşcăuţi, raionul Criuleni. El se află acum la reani­mare şi este inconştient, iar medicii spun că va fi în această stare timp de cel puţin o lună.

 

În vizită la tatăl său?

 

Bărbatul a fost adus la spital de tatăl său, care afirmă că tânărul ar fi venit să-l viziteze în timp ce lucra la etajul patru al clădirii aflate în construcţie şi că ar fi căzut de la o înălţime de aproximativ 12 metri.

„Tatăl tânărului nu vrea să vorbească nimic. Contactat telefonic, el nu a vrut să comunice nici locul şantierului unde a avut loc nenorocirea. A spus că o să se con­sulte cu cei din conducerea unităţii la care lucrează şi apoi va discuta şi cu inspectorul de muncă”, a menţionat Dumitru Stăvilă.

Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii a adăugat că specialiştii acestei instituţii vor face investigaţii privind cir­cumstanţele producerii accidentului chiar şi în condiţiile existente.

 

Acţiunile inspectorilor

 

În primul rând, inspectorii de muncă vor întocmi un proces-verbal cu privire la contravenţie, pe motiv că angajatorul nu a raportat accidentul şi, în al doilea, că nu l-a anunţat în termen. Totodată, aceştia intenţionează să facă şi o notă pe adresa Inspectoratului General de Poliţie şi a In­spectoratului de Poliţie Buiucani.

Ei vor încerca astfel să afle din ce cauză poliţiştii, care au ştiut chiar din momentul producerii accidentului, nu au anunţat şi inspectorii de muncă, deşi erau obligaţi să facă acest lucru şi nici nu aveau voie să ini­ţieze investigaţii fără participarea lor.

„Noi avem înţelegere cu cei de la poliţie ca în asemenea cazuri să ne anunţe ime­diat şi pe noi şi să nu mişte nimic sau să facă vreo investigaţie până la prezentarea inspectorului de muncă la faţa locului. Eu regret foarte mult acest lucru şi bănuiesc că se încearcă tăinuirea accidentului re­spectiv, la fel cum sunt dosite şi alte inci­dente de acest gen”, a adăugat directorul Inspectoratului de Stat al Muncii.

 

Fără apartenenţă sindicală

 

Preşedintele Federaţiei „Sindicons”, Victor Talmaci, a concretizat că tânărul accidentat nu este membru de sindicat şi, de aceea, la cercetarea incidentului nu participă şi un specialist în securitatea şi sănătatea la locul de muncă din partea acestei structuri.

În opinia lui Victor Talmaci, atunci când conducătorul întreprinderii are grijă de salariaţi şi cere o răspundere mai mare din partea şefilor de şantier în ce priveşte asigurarea lucrătorilor cu echipament de protecţie şi, în general, respectarea nor­melor de securitate şi sănătate în muncă (SSM), nenorocirile de acest gen sunt evi­tate.

În prezent, în cadrul Comisiei tripar­tite de ramură funcţionează un consiliu privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Acesta a fost creat pentru a ajuta comitetele pentru SSM de la întreprinderi să supravegheze cât mai strict cum sunt îndeplinite măsurile de evitare a acciden­telor de muncă, de asigurare a siguranţei şi protecţiei şi de utilizare a mijloacelor fi­nanciare prevăzute în aceste scopuri.

 

Control sindical

 

Ramura construcţiilor este un domeniu cu pericole mari pentru salariaţi şi acolo unde există organizaţii sindicale este exer­citat un control al respectării normelor SSM şi din partea acestora. De asemenea, comitete pentru SSM trebuie constituite şi în unităţile la care nu sunt organizaţii sindicale.

Din datele de care dispune Federaţia „Sindicons”, aproape în toate unităţile în cadrul cărora activează organizaţii sindi­cale afiliate acestei structuri au fost con­stituite comitete pentru SSM, iar membrii lor beneficiază în fiecare an de instruire în materie. Totodată, în acest caz, la cer­cetarea accidentelor de muncă participă şi specialiştii „Sindicons”, a mai menţionat Victor Talmaci.

 

Obligaţiile antreprenorilor

 

Potrivit şefului Inspectoratului Muncii de la Sindicate, Andrei Adam, legislaţia în vigoare obligă antreprenorii care execută lucrări de construcţii să restricţioneze ac­cesul pe şantiere pentru persoanele străi­ne şi care nu au beneficiat de instruire în securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Această normă este ignorată însă de multe ori.

Interesul angajatorului de a tăinui acci­dentele de muncă este alimentat de faptul că în aceste cazuri el este obligat să supor­te unele cheltuieli suplimentare, dar şi să le acorde salariaţilor mai multe drepturi prevăzute de lege.

La rândul lor, salariaţii decid să tăinu­iască accidentele de muncă în care sunt implicaţi, de teamă să nu-şi deterioreze relaţiile cu angajatorii, dar şi din cauza că nu cunosc drepturile ce le revin în cores­pundere cu legea. Astfel, ei se lipsesc de posibilitatea de a primi o indemnizaţie unică în cazul pierderii parţiale sau tota­le a capacităţii de muncă, de a-şi păstra funcţiile în momentul reducerii statelor de personal, de a beneficia de un adaos la pensia de vârstă etc.

În acelaşi timp, cercetarea cu întârziere a accidentelor de muncă este îngreuna­tă de faptul că circumstanţele producerii acestora se pierd adeseori, ceea ce împie­dică stabilirea cu precizie a cauzelor ce au generat incidentele respective, precum şi întreprinderea unor măsuri de înlăturare a pericolelor existente.

Anterior, „Vocea poporului” a relatat despre un alt accident de muncă în urma căruia un tânăr şi-a pierdut un braţ şi a rămas invalid pe viaţă. Iniţial, victima şi familia sa au tăinuit accidentul după ce au obţinut din partea angajatorului mai mul­te promisiuni, de la respectarea cărora acesta încerca ulterior să se eschiveze.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand