20 mai 2024
Chisinau
Auto

Centura de siguranță, între mit și realitate

Loading
Auto Centura de siguranță, între mit și realitate
Centura de siguranță, între mit și realitate
centura-de-siguranta

Foto: agrilife.org

Din păcate, din ce în ce mai mulți oameni se prevalează de anu­mite motive, mai mult sau mai puțin “medi­cale”, pentru a evita purtarea centurii de siguranță. Asta pentru că nu conștientizează că purtarea centurii poate face diferența dintre viață și moar­te, în cazul nefericit al unui accident.

 

 

Este adevărat că există o categorie de persoane care din motive medicale pertinente nu sunt obli­gate să poarte centura de siguranță. Însă aceste persoane trebuie să posede neapă­rat un certificat eliberat de către autoritatea compe­tentă, în evidența cărora se află persoana care solicită acest act.

În rest, toți ceilalți pasa­geri sunt obligați să poar­te centura de siguranță atunci când autoturismul se află în mers, două ex-cepții logice fiind femei­le gravide și instructorii auto în timpul instruirii cursanţilor. Dar să revenim la mitu­rile cele mai des auzite în legătură cu purtarea cen­turii de siguranță…

 

Centura de siguranță nu este necesară în oraș

 

Nici acest mit urban nu este adevărat… Pentru că deși vitezele de deplasare sunt evident mai reduse în orașdecât în mediul extraurban, posibilitatea unui accident este la fel de ridicată, iar impactul la o viteză maximă de 50 km/h poate fi letal. Și nu contea­ză dacă ești sau nu un șofer atent și disciplinat, pentru că poate greși altcineva în locul tău.

 

În taxi nu trebuie neapărat să porți centura de siguranță

 

Total fals! Centura ar trebui purtata în intere­sul propriu, nu pentru că suntem sau nu obligați să o facem. E nevoie de cu­plat întotdeauna centura în taxi, chiar spre uimirea șoferului.

 

Pasagerii de pe banchetă nu sunt obligați să poarte centura

 

Gresit! Centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din ma-șină. Mai mult, dacă pa­sagerii de pe banchetă nu poartă centura, aceștia riscă să fie vătămați grav în situația unui accident.

 

În caz de impact, centura de siguranță te ține captiv în mașină

 

Acesta este chiar mo­tivul principal al purtării centurii de siguranță. Și asta pentru că cele mai mari sanse de supravie-țuire le au persoanele care nu au fost proiectate în afa­ra mașinii, prin geamuri. Mai mult, echipele de in-tervenție și descarcerare cunosc cel mai bine proce­durile de scoatere fără ris­curi a persoanelor dintr-un autovehicul avariat.

 

Avertizorul sonor al centurii de siguranță poate fi “păcălit”

 

Din păcate, acest lucru este posibil, însă implică multe riscuri. Pentru că este “păcălit” doar aver­tizorul sonor de cuplare al centurii, iar în situația declanșării airbagului ur­mările pot fi catastrofale. Așa că cei care recurg la astfel de metode ar tre­bui să fie conștienți că în situația unui accident, vor avea numai de regretat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand