1 October 2024
Chisinau
Social

Centru de dezvoltare profesională continuă în domeniul construcţiilor

Loading
Social Centru de dezvoltare profesională continuă în domeniul construcţiilor

centru-de-instruire

 

Un centru modern de instru­ire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor a fost inaugurat, la începutul acestei săptămâni, la Chişi­nău. Instituţia în cauză va activa în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii şi a fost creată în baza unui proiect-pilot în valoare de aproximativ un milion de euro, realizat cu finanţare ex­ternă. Unul dintre obiective­le de bază ale acestui proiect a fost implementarea princi­piului de instruire duală în sistemul de formare profesi­onală din ţara noastră.

 

Peste 120 de persoane au urmat în cadrul fazei pilot a proiectului sus-menţionat cursuri de formare continuă la specialităţile pietrar-zidar şi fierar-betonist. Printre ele se numără atât angajaţi ai între­prinderilor de construcţii, cât şi tineri cu statut de şomer.

La Centrul de instruire şi pregă­tire profesională în domeniul con­strucţiilor activează în prezent opt profesori de specialitate, care au urmat programe de perfecţionare profesională în cadrul unei institu­ţii de învăţământ din Austria.

Un element important al acestui proiect l-a constituit cooperarea cu întreprinderile din domeniu  şi ori­entarea către piaţa muncii, obiec­tiv realizat în conlucrare strânsă dintre partenerii de dialog  social – sindicatul şi patronatul din con­strucţii.

 

Pregătire de calitate

 

Pentru reprezentanţii sindica­telor este important ca viitorii lu­crători să fie pregătiţi pe baza unor metode de instruire moderne şi eficiente, a subliniat Tudor Rusu, specialist în domeniul securității şi sănătății în muncă în cadrul „Sindicons”. Totodată, şi cei care au deprins o meserie în perioada sovietică trebuie să dispună de po­sibilitatea de a-şi actualiza cunoş-tinţele pentru a face faţă noilor utilaje şi tehnologii folosite în pro­ducţie. Persoanele care au benefi­ciat de instruire în cadrul acestui proiect au putut să obţină o ca­lificare, să se recalifice sau să-şi certifice experienţa acumulată din practică, fără a dispune de pregăti­re anterioară.

„Sperăm că acest proiect, ex­trem de important pentru ţara noastră, va fi continuat, mai ales că a fost implementat cu succes. Contăm şi pe o colaborare mai in­tensă între partenerii sociali în ce priveşte formarea grupurilor şi se­lectarea specialiştilor în domeniu”, a adăugat Tudor Rusu.

În opinia Corinei Fusu, minis­trul Educaţiei, Centrul de instru­ire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor dispune

de potenţialul necesar pentru a deveni un actor important pe pia­ţa prestatorilor de servicii de for­mare continuă. Dânsa şi-a expri­mat speranţa că şi în continuare va exista cerere pentru serviciile prestate de acest centru.

Realizările acestui proiect pot servi ca exemplu şi pentru alte sec­toare”, a accentuat Corina Fusu.

Experienţa acumulată este utilă şi pentru celelalte instituţii de în­văţământ profesional tehnic, care ar trebui să-şi concentreze oferta educaţională nu doar asupra for­mării profesionale iniţiale, ci şi continue.

„Cel de-al doilea centru de ex­celenţă care va beneficia de un proiect similar va fi din informati­că, un segment de asemenea foar­te solicitat pe piaţa autohtonă. În acest fel, pas cu pas, vor fi create toate cele 13 centre de excelen­ţă aprobate printr-o hotărâre de Guvern”, a concluzionat Corina Fusu.

 

Cursuri de scurtă durată

 

Prin formarea și dezvoltarea profesională a constructorilor va spori calitatea și competitivitatea în domeniu, a apreciat în context Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltă­rii Regionale și Construcțiilor. Or, ţara noastră a iniţiat în ultimii ani un şir de reforme social-economi­ce orientate spre îmbunătăţirea standardelor de trai.

În prezent, există o cerere spo­rită de specialiști calificați pentru realizarea unor proiecte de infra­structură, reabilitare a drumurilor, construcție și renovare a sediilor unor instituţii de utilitate socială. De aceea, crearea centrului sus-menţionat a fost precedată de eva­luarea competenţelor profesionale ale angajaţilor din sector.

Potrivit Vioricăi Corlat-Țurca-nu, directoarea Callidus Moldova,  în cadrul proiectului sus-menţi­onat a fost renovat sediul noului centru, a fost renovat drumul de acces, a fost amenajat un atelier cu două etaje, trei săli de teorie, a fost procurat un încărcător pentru materiale de construcţie şi echi­pament pentru specialitatea dru­muri, poduri, căi ferate etc.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand