Un centru modern de instruire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor a fost inaugurat, la începutul acestei săptămâni, la Chişinău. Instituţia în cauză va activa în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii şi a fost creată în baza unui proiect-pilot în valoare de aproximativ un milion de euro, realizat cu finanţare externă. Unul dintre obiectivele de bază ale acestui proiect a fost implementarea principiului de instruire duală în sistemul de formare profesională din ţara noastră.
Peste 120 de persoane au urmat în cadrul fazei pilot a proiectului sus-menţionat cursuri de formare continuă la specialităţile pietrar-zidar şi fierar-betonist. Printre ele se numără atât angajaţi ai întreprinderilor de construcţii, cât şi tineri cu statut de şomer.
La Centrul de instruire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor activează în prezent opt profesori de specialitate, care au urmat programe de perfecţionare profesională în cadrul unei instituţii de învăţământ din Austria.
Un element important al acestui proiect l-a constituit cooperarea cu întreprinderile din domeniu şi orientarea către piaţa muncii, obiectiv realizat în conlucrare strânsă dintre partenerii de dialog social – sindicatul şi patronatul din construcţii.
Pregătire de calitate
Pentru reprezentanţii sindicatelor este important ca viitorii lucrători să fie pregătiţi pe baza unor metode de instruire moderne şi eficiente, a subliniat Tudor Rusu, specialist în domeniul securității şi sănătății în muncă în cadrul „Sindicons”. Totodată, şi cei care au deprins o meserie în perioada sovietică trebuie să dispună de posibilitatea de a-şi actualiza cunoş-tinţele pentru a face faţă noilor utilaje şi tehnologii folosite în producţie. Persoanele care au beneficiat de instruire în cadrul acestui proiect au putut să obţină o calificare, să se recalifice sau să-şi certifice experienţa acumulată din practică, fără a dispune de pregătire anterioară.
„Sperăm că acest proiect, extrem de important pentru ţara noastră, va fi continuat, mai ales că a fost implementat cu succes. Contăm şi pe o colaborare mai intensă între partenerii sociali în ce priveşte formarea grupurilor şi selectarea specialiştilor în domeniu”, a adăugat Tudor Rusu.
În opinia Corinei Fusu, ministrul Educaţiei, Centrul de instruire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor dispune
de potenţialul necesar pentru a deveni un actor important pe piaţa prestatorilor de servicii de formare continuă. Dânsa şi-a exprimat speranţa că şi în continuare va exista cerere pentru serviciile prestate de acest centru.
Realizările acestui proiect pot servi ca exemplu şi pentru alte sectoare”, a accentuat Corina Fusu.
Experienţa acumulată este utilă şi pentru celelalte instituţii de învăţământ profesional tehnic, care ar trebui să-şi concentreze oferta educaţională nu doar asupra formării profesionale iniţiale, ci şi continue.
„Cel de-al doilea centru de excelenţă care va beneficia de un proiect similar va fi din informatică, un segment de asemenea foarte solicitat pe piaţa autohtonă. În acest fel, pas cu pas, vor fi create toate cele 13 centre de excelenţă aprobate printr-o hotărâre de Guvern”, a concluzionat Corina Fusu.
Cursuri de scurtă durată
Prin formarea și dezvoltarea profesională a constructorilor va spori calitatea și competitivitatea în domeniu, a apreciat în context Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Or, ţara noastră a iniţiat în ultimii ani un şir de reforme social-economice orientate spre îmbunătăţirea standardelor de trai.
În prezent, există o cerere sporită de specialiști calificați pentru realizarea unor proiecte de infrastructură, reabilitare a drumurilor, construcție și renovare a sediilor unor instituţii de utilitate socială. De aceea, crearea centrului sus-menţionat a fost precedată de evaluarea competenţelor profesionale ale angajaţilor din sector.
Potrivit Vioricăi Corlat-Țurca-nu, directoarea Callidus Moldova, în cadrul proiectului sus-menţionat a fost renovat sediul noului centru, a fost renovat drumul de acces, a fost amenajat un atelier cu două etaje, trei săli de teorie, a fost procurat un încărcător pentru materiale de construcţie şi echipament pentru specialitatea drumuri, poduri, căi ferate etc.