4 octombrie 2023
Chisinau
Social

„Cele mai importante drepturi sunt dreptul la viață, dreptul la sănătate”

Loading
Social „Cele mai importante drepturi sunt dreptul la viață, dreptul la sănătate”
„Cele mai importante drepturi sunt dreptul la viață, dreptul la sănătate”
Vocea poporului

E un adevăr incontestabil faptul că Femeia nu numai că întreține „focul în vatră” și perpetuează spe­cia umană, dar e și un pilon impor­tant în societate, ea asumându-și adesea și rolul de conducător în multe domenii, misiune care cere sacrificii, dar și multă voință, tena­citate, perseverență.

Comisia de Femei a CNSM a organizat, recent, o întâlnire a membrilor de sindicat cu specialiști din cadrul Institutului Oncologic, printre aceștia fiind Olga Cara, medic epide­miolog şi nutriționist, Elena Gorincioi, medic oncolog mamolog, Valentina Stratan, dr. în științe biologice, Ina Tocarciuc, ginecolog.

În debutul evenimentului, Igor Zubcu, președintele CNSM, a relevat că a activat peste 17 ani în cadrul Federației Sindica­le „Sănătatea”, cunoaște bine problemele din domeniu și a luptat pentru drepturile sociale ale medicilor, studenților, elevilor de la colegii. „Cred că cele mai importante drepturi ale noastre sunt dreptul la viață, dreptul la sănătate, dreptul la muncă și la un mod de viață sănătos. Sănătatea trebuie să ne-o menținem, iar lucrătorii medicali au dat dovadă, în perioada pandemică, de spirit de sacrificiu și au muncit fără a-și precupeți forțele ca să salveze viețile semenilor. Mulțumim Comisiei de Femei pentru că apără drepturile sindicale ale angajaților din siste­mul medical, drepturile femeilor în general. Iar egalitatea de șanse e un obiectiv urmărit de sindicate”, a subliniat Igor Zubcu.

 

Octombrie, luna de conștientizare privind cancerul mamar

Valentina Stratan a afirmat că despre prevenirea bolilor oncologice se vorbește mult. Octombrie a fost luna de conștientizare privind Cancerul mamar, acțiuni susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Cu regret, această afecțiune are o incidență mare. În fiecare an, circa 1200 de femei sunt depistate cu cancer mamar. Iar depistarea precoce poate salva multe vieți”, a subliniat Valentina Stratan.

În același context, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a decla­rat că sănătatea este cel mai frumos lucru dat de natură, pe care trebuie să o păstrăm. „E mult mai ușor să prevenim boala decât să o tratăm”.

Ina Tocarciuc, ginecolog, a menționat: „Noi, femeile, facem totul ca familia noastră să fie sănătoasă. Numai când suntem pro­tejate noi, mamele, îi putem proteja și pe ceilalți. Nu putem să lucrăm în condiții de stres. Cine crede în Dumnezeu, primește înapoi însutit ceea ce dă! Să nu practicăm politica struțului. Testul Papanicolau, alte teste, nu constituie o obligație, este o reco­mandare să faceți investigații! Astfel vă veți proteja, veți face un lucru bun pentru voi, pentru familie, pentru societate!”.

Dânsa a caracterizat cinci tipuri de cancer specifice pentru femei și a adăugat că gândi­rea noastră este foarte importantă.

La eveniment au participat și femei care s-au confruntat cu această maladie nemi­loasă. Tatiana Vascan a aflat că are cancer în urma unui control de rutină, în 2015. Spu­ne că a fost cel mai dur an, dar nu a cedat. „Femeile noastre trebuie să fie informate. Eu am trecut prin cancer mamar. Nimic nu prevestea că sunt bolnavă și nu doream să accept. De aceea este foarte important că astăzi s-a atras atenția că fiecare femeie tre­buie să aibă grijă de sine”, ne-a spus Tatia­na Vascan, adăugând că această maladie nu este o condamnare. Femeia este fericită că a depășit această maladie.

Alimentația joacă un rol important în prevenirea maladiilor oncologice. „În funcție de tipul de cancer prin care trece pacien­tul, atragem atenția la o dietă personaliza­tă. Promovăm alimentația bionaturală”, a explicat Olga Cara, expertă în alimentație și epidemiolog.

Femeile prezente la eveniment, printre care și eleve de la un colegiu de medicină, au apreciat grija sindicatelor pentru sănăta­tea lor. Cancerul mamar este cel mai frecvent din toate tipurile de cancer la femei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand