5 October 2024
Chisinau
Social

Cei mai buni în „Haute Couture”, distinși la o gală de premii

Loading
Social Cei mai buni în „Haute Couture”, distinși la o gală de premii
Cei mai buni în „Haute Couture”, distinși la o gală de premii
Vocea poporului

Industria ușoară este o ramură im­portantă în economia națională, care a funcționat la turații înalte chiar și pe timp de pandemie. Pen­tru a-i încuraja pe tinerii talentați și a le da un imbold să tindă să se perfecționeze din punct de vedere profesional, recent s-a desfășurat Concursul Național cel mai bun în „Haute Couture”, ajuns la ce-a de-a doua ediție.

La concurs au participat 50 dintre cei mai buni elevi de la 15 instituții de învățământ profesional tehnic secundar și postsecun­dar, care și-au demonstrat cunoștințele și abilitățile practice la șase probe: „Croitorul iscusit”, „Сusătоrul dibaci”, „Сusătоrеаsа profesionistă”, „Design vestimentar”, „Mo­delarea constructivă a produselor vesti­mentare”, „Tehnologia modei”.

Bilanțul concursului a fost făcut recent, la festivitatea de premiere participând reprezentanți ai Ministerului Educației, Cul­turii și Cercetării, ai Centrului de Excelență în Industria Ușoară și ai altor instituții și organizații din domeniu.

Natalia Grîu, secretar de stat în dome­niul educației la ministerul de resort, a relevat, în alocuțiunea sa, că Centrele de excelență de la Chișinău și Bălți au unit în jurul lor toate școlile profesionale. „Este foarte important să ieșim din zona de confort și să ne încercăm puterile. Trebu­ie să avem ambiția de a fi cei mai buni în domeniul nostru. Sunteți persoanele care, grație școlii în care studiați, îi învățați pe oameni să se simtă bine, deosebiți, fiind­că stilul vestimentar e un fel de prelungire a personalității omului. Fiecare dintre dvs. are în vizor o idee de excelență în dome­niul pe care-l profesează. Vă doresc să deveniți inconfundabili și originari în tot ceea ce faceți”.

Nadejda Rusnac, președinta Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională în Ramura Industriei Ușoare, s-a destăinuit că a avut emoții când a desfășurat acest con­curs online. „Datorită participanților, orga­nizatorilor, cadrelor didactice, am reușit să facem lucruri bune. Industria ușoară are nevoie de specialiști buni pe piața muncii. Suntem sectorul dominant în dezvoltarea economiei naționale. Vă mulțumesc că ați fost foarte receptivi în acest concurs. Să aveți parte de realizări frumoase, sănătate”.

 

Identificarea și motivarea tinerelor talente

Alexandra Raețchi, directoarea Centru­lui de Excelență în Industria Ușoară, a adă­ugat în context că „în spatele unor fapte, a unor acțiuni, este un cadru didactic care, pe parcursul anilor, a implantat în sufletele elevilor inspirația, încrederea și profesiona­lismul. Acești maiștri au pus în valoare per­sonalitatea fiecăruia. Mulțumiri pentru ei”.

Svetlana Dimitrioglo, manager pentru dezvoltare în Proiectul CONCEPT, a decla­rat că „acest concurs este foarte bun pentru identificarea și motivarea tinerelor talen­te, întru dezvoltarea sectorului industriei ușoare, care este foarte important pentru economia țării. Industria ușoară este unul dintre cei mai mari exportatori de produ­se de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte din R. Moldova. Eu reprezint proiectul de competitivitate, finanțat de USA, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii și sun­tem alături de industria ușoară din 2005, investind în sector peste 7 milioane de do­lari. În 2015, am deschis primul Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehno­logii „ZIPhouse”, care este prioritar în iden­tificarea tinerilor talente și antrenarea lor în câmpul muncii”.

Celor mai buni tineri în „Haute Cou­ture” le-au fost înmânate diplome, dar și vouchere, fiind îndemnați să-și cumpere stofe bune și să tindă să-și facă un nume în lumea designului de vestimentație și a modei.

Concursul a fost organizat de Ministe­rul Educației, Culturii și Cercetării, Comite­tul Sectorial pentru Formare Profesională în Ramura Industriei Ușoare, Centrul de Excelență în Industria Ușoară, Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) în cadrul proiectului CONCEPT, spri­jinit financiar de Fundația LED și proiectul „Din inimă” susținut de USAID, Sverige Su­edia, UK Aid, dar și de alți parteneri sociali, agenți economici.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand