20 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Ce trebuie să ştii despre lichidul de frână?

Loading
Auto Ce trebuie să ştii despre lichidul de frână?
lichid-de-frina

Foto: zr.ru

 

Sistemul de frânare al maşinilor noastre este foarte important, aşa că trebuie să avem me­reu grijă să fie curăţat şi să înlocuim la timp componentele acestuia precum şi lichidul de frână. Performanţele de viteză ale automo­bilului sunt cu atât mai mult puse în evidenţă cu cât sistemul de frâ­nare este eficient şi co­rect îngrijit.

 

Ce este şi ce rol are

 

Un element important de care trebuie să ţinem cont atunci când facem revizia maşinii este lichidul de frână. Acesta se utilizează pen­tru circuitul hidraulic de frâ­nare şi are rolul de a trans­mite presiunea suportată de pedala de frână direct către sistemul de frânare al maşinii, dar şi de a îm­piedica uzura prematură a pieselor sistemului de frâ­nare.

 

Cum funcţionează

 

Scăderea nivelului lichi­dului de frână din rezervor compensează uzură discuri­lor şi a plăcuţelor de frână, cu scopul de a menţine înăl­ţimea potrivită a pedalei de frână. Dacă nivelul lichidu­lui este mai scăzut, indicat este să nu umplem rezervo­rul, mai ales dacă sistemul plăcuţelor şi al discurilor de frânare nu a fost înlocuit complet recent.

 

Factori care pot afecta eficiența lichidului de frână

 

Factorii externi care ar putea afecta eficiența lichi­dului de frână sunt tempera­tura şi umiditatea. Aceşti doi factori cresc riscul fierberii lichidului de frână, precum şi a apariţiei fenomenului de blocare a vaporilor de aer.

Rezultatul este frânarea in­eficientă şi, implicit, peri­culoasă pentru şofer şi pa­sageri. Lichidul de frână îşi pierde proprietăţile în timp, chiar dacă vehiculul nu este utilizat. Saturația de umi­ditate determină pierderea calităţilor lichidului, însă acesta rămâne un factor care poate ataca vopseaua maşi­nii, de pildă.

 

Cum alegi un lichid de frână?

 

Când alegeţi un lichid de frână trebuie să luaţi în calcul următoarele caracte­ristici: compatibilitatea cu componentele de metal sau plastic ale sistemului de frâ­nare, comportamentul adec­vat vâscozitate-temperatură, tendinţa scăzută de formare a bulelor, bune proprietăţi anticoroziune şi rezistenţă la îmbătrânire, lubrifiere bună în condiţii extreme şi compresbilitate scăzută. Pentru înlocuire sau com­pletare trebuie să aveţi mare atenţie să respectaţi prescri­erile constructorului autotu­rismului.

 

Înlocuirea

 

Este recomandat să în­locuim lichidul de frână în mod regulat, o dată la 12.000 km sau o dată la 3-4 ani. Înlocuirea lichidului de frână favorizează păstrarea proprietăţilor originale ale frânării în toate situaţiile şi reuşim astfel să evităm uza­rea acestuia atunci când in­tră în contact cu elementele metalice ale sistemului de frânare.

 

Concluzie

 

Este important să ţinem seama de corectitudinea funcţionalităţii sistemului de frânare pe care îl deţinem. Unul dintre elementele care asigura eficiența sistemului este lichidul de frână. Nu ui­taţi să schimbaţi lichidul de frână la timp!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand