30 mai 2024
Chisinau
Auto

Ce taxe avem de plătit când călătorim în Europa?

Loading
Auto Ce taxe avem de plătit când călătorim în Europa?
Ce taxe avem de plătit când călătorim în Europa?
taxe-auto-in-europa

Foto: academic.ru

Liberalizarea regimu­lui de vize a deschis noi oportunităţi pentru ce­tăţenii Republicii Mol­dova de a urca la vola­nul automobilului şi a porni spre ţările din Uniunea Europeană.

 

 

Atunci, însă, când călă­torim spre Europa cu ma­şina proprie, noi trebuie să ne aşteptăm la plata unor taxe, indiferent că vorbim despre viniete săptămâ­nale, despre taxe pentru trecerea peste anumite po­duri, prin tuneluri sau pen­tru plata parcurgerii auto­străzilor. Cei care îşi vor programa vacanţe la mare pe timpul verii sau la schi în timpul anotimpului rece trebuie să ia în calcul aces­te cheltuieli, care pot să de­vină destul de importante, dacă se parcurg distanţe mari. Mai jos îţi prezentăm câteva din taxele pe care le poţi întâlnii şi cum poţi să le plăteşti din timp pentru a-ţi uşura călătoria.

 

Ce sisteme de taxare există?

 

Taxele sunt fie plătite în avans, prin achiziţiona­rea unei viniete, fie plătite în momentul trecerii, în funcţie de distanţa parcur­să pe respectivul tronson. Adiţional, în multe ţări, se pot percepe taxe suplimen­tare în momentul trecerii pe poduri (ex. Grecia), prin tunele (ex. Franţa) sau tre­cători montane (ex. Aus­tria).

 

Cât de mult costă?

 

Nu există costuri fixe, iar taxele pentru tuneluri şi puncte de trecere diferă destul de mult de la ţară la ţară. În Elveţia, spre exem­plu, vinieta pe un an de zile costă 33 de euro, în timp ce în Ungaria se plăteşte o taxă mult mai piperată, de 153 de euro. La punctele de taxare din Italia şi Fran­ţa, parcurgerea a 100 km de autostradă este taxată cu aproximativ cinci euro. Preţurile mai exacte pot fi găsite pe internet, de unde puteți chiar achiziţiona vi­niete, plata făcându-se cu cardul sau prin PayPal.

 

Cum se plătesc taxele?

 

Vinietele, spre exemplu pentru Austria, Ungaria sau Bulgaria, trebuie plăti­te în avans cu prima ocazie (de obicei la vamă, la pri­ma benzinărie întâlnită sau on-line) şi lipite pe interio­rul parbrizului. Taxele plă­tite în funcţie de distanţa parcursă sau cele de trece­re se plătesc la punctele de intrare sau de ieşire de pe autostrăzi, sau la accesul în tunele /trecători/ poduri. Plata se face în numerar sau cu cardul.

 

Ce se întâmplă în caz de neplată?

 

Dacă eşti prins fără vi­nietă în străinătate, trebu­ie să te pregăteşti pentru o cheltuială serioasă, de multe ori mai scumpă de­cât sejurul în sine.

Spre exemplu, în Aus­tria, amenda este de 300 de euro, în timp ce în Slo­venia poţi plăti chiar şi 800 de euro.

 

Drum bun și fără amenzi!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand