23 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Ce reguli importante trebuie să respectați pe autostradă

Loading
Auto Ce reguli importante trebuie să respectați pe autostradă
Ce reguli importante trebuie să respectați pe autostradă
autostrada

Foto: stirile.rol.ro

Chiar dacă nu avem par­te de autostrăzi la ni­velul Europei de Vest, majoritatea dintre noi circulăm destul de des pe autostrăzi, mai ales atunci când plecăm cu mașina în concediu. De­oarece implică viteze mai mari, deplasarea pe autostradă este mai pe­riculoasă și necesită mai multă atenție la manev-re, dar are și anumite particularități. Iată mai jos câteva dintre ele.

 

Intrarea de pe bretea

 

Este important să utili­zezi cât mai mult din lun­gimea bretelei de acces pe autostradă pentru a crește viteza de deplasare la nivelul celorlalți participanți la tra­fic. Dacă traficul este cres­cut, încearcă să alegi cât mai repede locul dintre mașinile între care vrei să te integrezi și să semnalizezi din timp intenția ta. Acordă atenție sporită acestei operațiuni, deoarece este una dintre cele mai periculoase manevre de pe autostradă.

 

Utilizarea pilotului automat

 

Această opțiune, dacă mașina o are, poate reduce nivelul de oboseală atât fi­zică, cât și psihică. Totuși, este important să limitezi utilizarea pilotului automat sau să-l dezactivezi complet atunci când autostrada trece prin zone urbane sau foarte intens circulate. Controlul fin al vitezei este un aspect ce ține de siguranță. De ase­menea, evită utilizarea aces­tui sistem atunci când plo­uă, este zăpadă sau gheață, ori când vizibilitatea este restricționată.

 

Respectă participanții la trafic

 

Dacă nu este nevoie să depășești rulează pe banda din dreapta sau pe cea din mijloc, atunci când există trei benzi. Lasă banda din stânga liberă pentru mașinile care circulă mai repede și pentru a permite altora să te

depășească. Menține distan-ța față de mașina din față pentru a putea frâna în si-guranță în caz de nevoie. Ajustează viteza de depla­sare la condițiile meteo și la temperatură.

 

Ieșirea pe o bretea

 

Semnalizează din timp faptul că intenționezi să ieși de pe autostradă și scade viteza progresiv. Nu subes­tima viteza mașinii atunci când intri pe bretea. Dacă ai ratat o ieșire nu vira în ulti­mul moment spre bretea și, în niciun caz, nu opri pentru a da cu spatele. Câțiva kilo­metri în plus sigur nu te vor costa viața.

 

Defecțiuni pe autostradă

 

În caz că mașina ta suferă o defecțiune pe autostradă este foarte important să parchezi mașina cât mai aproape de ba­riera de protecție din dreapta, să aprinzi avariile, să montezi triunghiul reflectorizant la o distanță sigură de mașină și să ieși cât mai repede din pe­rimetrul autostrăzii. Sari bari­era de protecție și apoi sună la serviciile specializate pentru depănare. Nu sta în mașină. Pericolul să te lovească altă mașină este foarte ridicat, iar impactul poate fi fatal.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand