30 mai 2024
Chisinau
Auto

Câţi kilometri poţi să mergi după ce se aprinde “becul de benzină”?

Loading
Auto Câţi kilometri poţi să mergi după ce se aprinde “becul de benzină”?
Câţi kilometri poţi să mergi după ce se aprinde “becul de benzină”?
combustibil-semnal

Foto: amazonaws.com

 

E simplu să estimezi câți kilometri mai poa­te parcurge o mașină după ce s-a aprins be­cul indicatorului de benzină.  Sunt mulţi factori care pot influenţa distanţa pe care o mai poţi parcurge o dată ce s-a aprins indicatorul care te trimite la benzinărie:

 

Consumul

 

În momentul în care mașina prezintă o serie de probleme tehnice, consumul de carburant va fi mai mare.

 

Condiţiile meteo

 

Cu cât vremea este mai neprielnică cu atât va crește consumul, iar cu cât moto­rul este mai cald cu atât va fi mai optim pentru rulare.

 

Stilul de condus

 

În momentul în care șoferul are un stil de a con­duce mai agresiv, cu treceri bruște la viteze mari și frâ­nări puternice, acest lucru se va reflecta și în consumul de carburant.

 

Cât de departe poţi să ajungi?

 

Ca să poţi face o estima­re e suficient să-ţi cunoşti consumul mediu şi capaci­tatea rezervorului. Şoferii îşi cunosc de obicei consumul automobilului, asta în cazul în care nu au computer de bord care să-l afişeze, iar ca­pacitatea rezervorului o poţi afla din talonul maşinii. În majoritatea maşinilor, becul indicatorului de combustibil se aprinde în jurul valorii de 10% din total.

 

Atenţie, această va­loare poate să varieze de la marcă la marcă, deci calculul este esti­mativ şi poate prezen­ta diferenţe.

 

Să luăm ca exemplu o ma­şină cu un consum de 7 litri la 100 km şi un rezervor cu o capacitate de 50 de litri.

Se înmulţeşte capacita­tea rezervorului cu 0,1 (sau valoarea procentuală care corespunde rezervei-dacă o cunoaşteţi), iar rezultatul în acest caz este 5. Apoi, aceas­tă cifră se înmulţeşte cu nu­mărul de kilometri pe care îl puteţi parcurge cu 1 litru de combustibil. În cazul unui consum de 7 litri la 100 kilo­metri, avem 100/7, deci 14,2 km/litru. Deci vom aveam 5×14,2, iar rezultatul va fi 71. Deci vom mai putea parcur­ge cel mult 71 de km în con­figuraţia de mai sus.

 

Atenţie! Rezultatul acesta este până la go-lirea completă a rezervorului, deci nu tre-buie niciodată parcur­să întreaga distanţă.

 

O altă cale este intrarea la o staţie de alimentare ime­diat ce se aprinde becul. Se face plinul şi se observă câţi litri au intrat în rezervor. Se scade această valoare din capacitatea rezervorului şi aflăm marja de combustibil oferită de rezervă.

Înmulțim cu numărul de kilometri pe care îi parcur­gem cu 1 litru de combusti­bil şi aflăm distanţa maximă aproximativă pe care o mai putem parcurge până la go­lirea rezervorului.

Sfatul nostru este să vă îndreptaţi către o staţie de alimentare când se aprinde becul, deoarece deplasarea după aprinderea becului poate avea consecinţe asu­pra pompei de benzină. Tot­odată, nu vă bazaţi 100% pe acest calcul deoarece valorile pot fi diferite, iar rezultatul este aproximativ, scopul lui fiind doar să vă puteţi face o estimare de parcurs.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand