25 iunie 2024
Chisinau
Economie

Câți bani a câștigat un moldovean în anul 2021

Loading
Economie Câți bani a câștigat un moldovean în anul 2021
Câți bani a câștigat un moldovean în anul 2021
baltionline.md

Nouă mii de lei – acesta a fost salariul mediu lunar brut al unui moldovean, în anul 2021. Este cu peste 13 la sută mai mare decât în 2020, arată datele Birou­lui Național (BNS) de Statistică. Potrivit calculelor BNS, cele mai mari salarii le revin celor care activează în domeniul informațiilor și comunicațiilor, în cel fi­nanciar și de asigurări, dar și în cel al producției și furnizării de energie elec­trică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

În anul 2021, în domeniul informației și comunicațiilor, salariul mediu lunar a ajuns la peste 22 de mii de lei. Cei cu joburi în domeniul finanțelor și de asigurări au ridi­cat un salariu de aproape 16 mii de lei, iar cei care au activat în domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-au bu­curat, anul trecut, de un salariu de circa 14 mii de lei.

Pe de altă parte, cei care, în 2021, au muncit în alte domenii decât cele enumera­te mai sus au ridicat salarii mult mai modes­te. De exemplu, în agricultură, silvicultură și pescuit s-au plătit retribuții de puțin peste 5600 de lei. Nici în domeniul alimentației publice și cel hotelier nu s-au câștigat mulți bani. Mai exact, angajații de aici au avut un salariu de aproape 5250 de lei pe lună. Iar cei care au muncit în domeniul artei și de agrement au ridicat lunar în jur de 6300 de lei.

Totodată, salarial mediu lunar brut al fe­meilor a fost de 8400 de lei, mai mic decât cel al bărbaților cu 1300 de lei. Cele mai mari salarii le ridică bărbații care activează în do­meniile financiare, informații, comunicații și industrie, pe când femeile sunt plătite mai bine dacă au un job în învățământ, servicii administrative ori de consultanță.

Experții economici ne-au confirmat că salariile s-au majorat, dar, din cauza inflației și a scumpirilor în lanț, asta a influențat prea puțin asupra calității vieții cetățenilor.

„Salariul într-adevăr a crescut. Există companii care au majorat salariul cu 20 la sută, sunt unii care au făcut o majorare mică. Noi avem, în prezent, în Republica Moldova, 600 de mii de oameni cu normă deplină, cu salariul integral, iar dintre aceștia, 60 de mii, în anul 2022, vor avea un salariu mediu de 29.000 de lei. Sunt alți 60 de mii de oameni, cei mai săraci, care în anul ăsta vor avea un salariu mediu de 3700 de lei”, a menționat Veaceslav Ioniță, expert economic.

Potrivit BNS, pe 31 decembrie 2021, nu­mărul salariaților din Republica Moldova era de aproximativ 740 de mii de persoa­ne, cu aproape 70 de mii mai multe față de 31 decembrie 2020.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand