25 iulie 2024
Chisinau
Auto

Câteva sfaturi pentru conducerea preventivă în oraș

Loading
Auto Câteva sfaturi pentru conducerea preventivă în oraș
deplasare-prin-oras

Foto: propertycasualty360.com

 

Oamenii se grăbesc mai tot timpul, dar mai ales atunci când sunt la vo­lan şi trebuie să ajungă la locul de muncă. Dacă majoritatea dintre noi am respectă regula­mentul rutier şi am con­duce preventiv, am pu­tea evita mult mai uşor anumite accidente.

 

Recomandăm să respecţi limita legală de viteză, chiar dacă drumul este liber şi să te asiguri mereu atunci când vrei să faci o schimbare de bandă sau vrei să intri pe o stradă lăturalnică. Măsurile de siguranţă la volan cresc mai ales în momentele în care nu conduci maşina ta personală, ci maşina firmei sau o maşină închiriată.

 

Alege maşină care se potriveşte unui condus în oraş

Nu te ajută la nimic o namilă de maşină, care este extrem de greu de strecurat printre străzi sau de parcat. O maşină care îţi mănâncă nervii este o maşină inutilă. Ce să mai zicem dacă faci vreo până şi nu eşti în stare să o ridici pe cric sau moare în mijlocul drumului, încerci să o împingi şi are “doar” două tone!

 

Respectă regulamentul şi legislaţia rutieră

Astfel poţi evita amenzi­le şi accidentele. Este mult mai uşor să opreşti în orice moment dacă ai o viteză mai mică, decât dacă ai circula peste viteza legală.

 

Fii atent la trecerile de pietoni

Oraşele dispun de nu­meroase treceri de pietoni, pentru a facilita pietonilor traversarea străzilor. Chiar dacă majoritatea sunt se­maforizate, cea mai mare atenţie trebuie să o dai celor nesemaforizate.

 

Fii atent la maşinile din lateral

Atunci când vrei să schimbi banda sau să intri pe o străduţă, fii atent me­reu la maşinile care circulă lângă ţine şi semnalizează corespunzător pentru a evi­ta tamponările.

 

Nu uita să te asiguri permanent de lucrurile din jurul tău

Uită-te în oglinzile re­trovizoare pentru a observă comportamentul şi intenţiile şoferilor din jurul tău, pen­tru că niciodată nu ştii când o să facă o manevră bruscă.

 

Evita frânele bruşti

Având în vedere că cir­culi în interiorul unei loca­lităţi, maşinile stau destul de aproape, astfel că o frână bruscă ar duce la o tampo­nare mai uşoară sau serioasă cu maşina din spatele tău.

 

Evită să circuli paralel cu o altă maşină

Chiar dacă pare greu de realizat, încearcă să eviți să fii chiar paralel cu maşi­nă de lângă ţine, pentru că există posibilitatea să apară un obstacol pe drum şi celă­lalt şofer va trebui să îl evite. Dacă tu circuli paralel cu el, este posibil să provocaţi un accident.

 

Asistenţă la parcare

Nu acel băieţaş care îţi face cu mâna şi zice “Da-i, da-i, da-i!”. Nici acel mic dis­pozitiv care piuie în exterior de îţi mută creierii din loc. Nu! Este vorba de sistemul de asistenţă a parcării, prin care eşti anunţat continuu cât spaţiu mai ai în spate/faţă/lateral. Este chiar util şi te ajută mult în spaţii îngus­te. Asta dacă nu eşti vreun Schumacher, deşi cred că şi el stă prost cu parcările.

 

Deschide bine ochii. Hoţii te pândesc din umbra Scenarii de oraş:

A. Geantă (poşetă) uitată pe locul din spate sau din dreapta şoferului. Geam la­teral spart, geantă furată.

B. Deschis portbagaj în văzul tuturor şi introdus haina cu portofel în portba­gaj. Rezultatul? Declaraţii la poliţie.

C. Bani lăsaţi la vedere în scrumieră sau la paraso­lar. Chiar nu mai are sens să spunem care sunt urmările.

Dacă eşti atent în trafic şi conduci preventiv, vei vedea că este mult mai uşor să te descurci într-un oraş, chiar dacă este unul necunoscut.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand